Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sukob na Bliskom istoku

Istekao rok za bijeg civila, Netanyahu s vojnicima na granici Gaze: “Stiže sljedeća faza”

benjamin netanyahu
Foto: X/ Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je u pancirnom prsluku posjetio vojnike stacionirane kod granice s Gazom, a snimka i fotografije su objavljene na njegovom Twitteru profilu

Istekao rok za evakuaciju bolnice u gradu Gazi. Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je ranije danas dobio naredbu od izraelskih snaga s rokom za evakuaciju svoje bolnice Al Quds do 16 sati po lokalnom vremenu (15 po hrvatskom).

Danas je bio produžen s početnog roka u 6 ujutro. Crveni polumjesec je poručio da se bolnica ne može sigurno evakuirati te je dužna nastaviti zbrinjavanje bolesnika i ranjenika. To je također označilo kraj prozora za “siguran prolaz” koji je označila izraelska vojska, koja je rekla da Palestinci mogu putovati duž dvije glavne rute iz sjeverne Gaze bez napada od 10 do 16 sati po lokalnom vremenu.

Netanyahu kod granice s Gazom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je u pancirnom prsluku posjetio vojnike stacionirane kod granice s Gazom, a snimka i fotografije su objavljene na njegovom Twitteru profilu.

Na snimci se vidi kako vojnicima govori da “stiže sljedeća faza”.

Dok se neumoljivo izraelsko bombardiranje danas pojačavalo, pekarama u Gazi ponestajalo je hljeba, postepeno nedostaje pitke vode, a nestanci električne energije cijele su porodice ostavili s ispražnjenim baterijama mobitela pa ne mogu znati jesu li im rođaci koji bježe pred napadima na sigurnom.

Upozorenje Izraelcima

Izraelski radio Kan javlja da je stanovnicima pet sela na sjeveru Izraela naređeno da se sklone zbog moguće oružane infiltracije iz Libanona.

Isprva je rečeno da je vojska poslala upozorenje selima Dan, Dafna, Snir i HaGoshrim, a slično upozorenje izdano je Shaaru Yishuvu nekoliko trenutaka kasnije. Sela leže blizu izraelsko-libanonske granice.