Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Indija

Istaknuti kašmirski vođa umro u policijskom pritvoru

altaf ahmad shah ss

Shah je četvrti separatistički vođa iz Kašmira pod kontrolom Indije koji je umro u policijskom pritvoru u posljednje tri godine

Altaf Ahmad Shah, istaknuti političar u Kašmiru koji je decenijama osporavao indijsku vlast nad spornom regijom i koji je bio u zatvoru od strane indijskih vlasti posljednjih pet godina, preminuo je u policijskom pritvoru, saopćila je u utorak njegova porodica.

Njega su indijske vlasti uhapsile 2017. godine u “slučaju finansiranja terorizma” i boravio je u zatvoru Tihar u New Delhiju, gdje mu je prošlog mjeseca dijagnosticiran rak bubrega.

Nakon nekoliko apela koje je njegova porodica uputila višim vladinim dužnosnicima, uključujući i pismo indijskom ministru unutrašnjih poslova Amitu Shahu, prebačen je na Sveindijski institut medicinskih nauka u New Delhiju na liječenje, gdje je umro u ponedjeljak navečer, javlja Associated Press.

Službenici zatvora Tihar nisu komentarisali Shahovu smrt. Shah je četvrti separatistički vođa iz Kašmira pod kontrolom Indije koji je umro u policijskom pritvoru u posljednje tri godine. Bio je dio Tehreek-e-Hurriyat, antiindijske političke grupe, i jedan od najvećih pristaša zahtjeva za spajanje Kašmira s Pakistanom.