Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIS i dalje drži sirijsku “energiju” pod svojim nadzorom

isis

Unatoč akcijama koje u Siriji izvode Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija, teroristička organizacija ISIS kontroliše oko polovine teritorije ove zemlje.

SAD u Siriji djeluju oko godinu i pol dana, a Rusija pet mjeseci. Djeluju na “čišćenju” Sirije od članova ISIS-a. Tako, međunarodne koalicione snage pod vodstvom SAD-a od septembra 2014. godine izvode zračne napade na položaje ISIS-a u Siriji.

Naime, SAD pruža zračnu podršku kopnenim snagama u borbi protiv ISIS-a, ali i grupe PYD, sirijskog ogranka terorističke organizacije PKK-a. Kada je u pitanju ruska podrška u Siriji oni su posebno odigrali važnu ulogu u oslobađanju Palmire prošle sedmice.

Drevni grad Palmira, poznat po ruševinama iz rimskog doba, u maju prošle godine zauzela je teroristička organizacija ISIS. Najveći gubici ISIS-a su u Kobaniju, Tel Abyadu, Ayn İssi, Suluku i Seddadiju na sjeveru Sirije. U navedenim mjestima PYD je nadjačao ISIS.

Teroristička organizacija ISIS je i prošlog mjeseca u Babu na istoku Halepa izgubila nekoliko sela i Tedmur od režimskih snaga. Jedna od najvažnijih strategija ISIS-a koji je uticajan u Siriji od sredine 2013. godine su energetska polja.

Još uvijek u svojim rukama drže najveća energetska polja u Deyr ez-Zuru, Rakki, Homsu i Haseki.

U julu 2014. godine ISIS je zauzeo najveće naftno polje u zemlji, a koje se nalazi u Deyr ez-Zuru. Trenutno kontroliše naftna polja Et-Teym, Hasyan, Cefra i Milih kao i plinsko polje Koniko u spomenutom gradu.

Lokalni izvori navode da se ova područja danonoćno nadgledaju i čuvaju. ISIS također, pod kontrolom drži i naftna polja Habara, Tavra, Cipse i Toynan u Rakki kao i naftno polje Saar u Homsu i plinsko Cahar.

Među naftnim poljima pod kontrolom ISIS-a je i Markede u Haseki, ali je PYD preuzeo kontrolu nad naftnim poljem Kibebe u Haseki i elektrani prirodnog plina Cipse.