Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iran ukida engleski jezik u školama

Ali Khamenei

Iran je ukinuo učenje engleskog jezika u osnovnim školama, izjavio je visoki obrazovni zvaničnik, rekavši kako učenje tog jezika u ranoj dobi prouzrokuje zapadnjačku “kulturalnu invaziju,” piše Guardian.

“Učenje engleskog jezika u državnim i privatnim školama protivi se zakonima i regulacijama prema zvaničnom pravilniku,” rekao je Mehdi Navid-Adham, čelnik državnog obrazovnog vijeća.

Učenje engleskog u Iranu obično počinje u dobi od 12 godina i traje do 14. godine, a neke osnovne škole uče engleski čak i mlađe uzraste.

Privilegovanija djeca imaju priliku pohađati i privatne škole koje daju časove engleskog jezika poslije regularnog dijela nastave, a neki od njih dobijaju engleske stipendije.

Iranski muslimanski lideri često su upozoravali na opasnost “kulturalne invazije,” a njihov vođa Ayatollah Ali Khamenei 2016. godine je izrazio zaprepaštenost učenjem engleskog jezika u najnižim predškolskim uzrastima.

Khamenei je naglasio kako ovo ne znači protivljenje učenju stranog jezika, nego promociji strane kulture djeci i mladima.

Ovaj potez nezvanično se povezuje sa sedmicom protesta protiv vlasti.

Prema zvaničnim izvorima, 22 ljudi je ubijeno, a preko 1.000 uhapšeno tokom protesta u više od 80 gradova i ruralnih sredina, gdje su hiljade Iranaca izrazile svoje nezadovoljstvo korupcijom, nezaposlenošću i sve većom neravnopravnošću između bogatih i siromašnih.