Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"prvi val"

Iran se oglasio nakon napada: Gađali smo srce okupatora, drugi val će biti još razorniji (VIDEO)

iran

Iran je obećao osvetu nakon napada u kojima je Izrael ubio najviše vodstvo njegovih saveznika Hezbollaha u Libanu

Ebrahim Azizi, čelnik odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta, rekao je na iranskoj državnoj televiziji da je ovo bio prvi val napada Islamske revolucionarne garde. Kaže da su izraelski “vojni centri i objekti bili mete, ali su napadi mogli dovesti do toga da budu pogođeni i civili zbog mogućih pogrešnih procjena”.

Azizi kaže da će, ako Izrael ponovno “pogriješi”, doći do drugog vala koji će biti “još destruktivniji”. Dodaje da prema iranskim procjenama Izrael “ne može uzvratiti” na iranski napad večeras.

Iranska Revolucionarna Garda: Gađali smo srce okupatora

“Kao odgovor na ubistvo Ismaila Haniyeha, Hassana Nasrallaha i (komandanta garde IRGC-a) Nilforoshana, gađali smo srce okupatora”, stoji u saopćenju IRGC-a.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izdao je naredbu za ispaljivanje projektila na Izrael, rekao je u utorak Reutersu visoki iranski zvaničnik, dodajući da je Teheran “u potpunosti spreman na svaku odmazdu”

Oglasila se i iranska misija pri UN-u

Iranski napad na Izrael je “legalan, racionalan i legitiman odgovor na teroristička djela”, objavila je iranska misija pri UN-u u utorak na platformi X.

“Ako se cionistički režim usudi odgovoriti ili počiniti daljnja zlonamjerna djela, uslijedit će naknadni i razoran odgovor. Regionalnim državama i pristalicama cionista savjetuje se da se raziđu s režimom”, napisala je misija.

Iran je obećao osvetu nakon napada u kojima je ubijeno najviše vodstvo njegovih saveznika Hezbollaha u Libanu. Ispaljivanje projektila uslijedilo je nakon što su izraelske trupe pokrenule kopnene napade na Liban, u najvećoj eskalaciji regionalnog rata otkako su izbile borbe u Gazi prije godinu dana.

Nakon potvrde o ispaljivanju projektila, Iranska Revolucionarna Garda je saopćila kako ona stoji iza ove akcije i kako će ponovo to uraditi ukoliko se Izrael odluči na odmazdu, prenosi Reuters