Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nasser Kanani

Iran prijeti “akcijom” zbog novih zapadnih sankcija

Foto: Screenshot/ YouTube
Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani

Iran je opet porekao da je isporučio bilo kakvo oružje Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini

Iran je obećao odgovoriti na nove sankcije koje su uvele Velika Britanija, Francuska i Njemačka zbog, kako su rekli, isporuke raketa kratkog dometa Rusiji za upotrebu u Ukrajini, piše AFP.

“Ova akcija triju evropskih zemalja nastavak je neprijateljske politike Zapada i ekonomskog terorizma protiv naroda Irana, koji će se suočiti s odgovarajućom i proporcionalnom akcijom Islamske Republike Iran”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani u izjavi kasno u utorak.

Tri su vlade najavile da će poduzeti korake za otkazivanje ugovora o zračnim uslugama s Iranom i “raditi na uvođenju sankcija Iran Airu”.

“Osim toga, nastavit ćemo s označavanjem značajnih subjekata i pojedinaca uključenih u iranski program balističkih projektila i transfer balističkih projektila i drugog oružja Rusiji”, dodali su.

Iran je opet porekao da je isporučio bilo kakvo oružje Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini.

“Svaka tvrdnja da je Islamska Republika Iran prodala balističke projektile Ruskoj Federaciji potpuno je neutemeljena i lažna”, rekao je Kanani.

Ranije je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da je Rusija primila pošiljke balističkih projektila iz Irana i “vjerovatno će ih koristiti za nekoliko sedmica u Ukrajini”.

Dodao je da su deseci ruskog vojnog osoblja prošli obuku u Iranu o korištenju projektila Fath-360, koji ima domet od 120 kilometara.