Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žestok udar

Iran napao Izrael

iran napao izrael
FOTO: Screenshot

Direktan vojni napad Irana na Izrael imat će teške posljedice za Iran – izjavio je visoki zvaničnik Bijele kuće

Iran je večeras napao Izrael. Rakete su se nešto iza 18 sati pojavile nad Izraelom. Projektili su ispaljeni iz Irana prema Izraelu, navodi se u saopćenju izraelske vojske u utorak. Iranska državna televizija tvrdi da je 80 posto od oko 200 projektila lansiranih na Izrael pogodilo svoje mete. Izraelske odbrambene snage tvrde kako “nisu upoznate” da je neko ozlijeđen u napadu.

Pretpostavlja se da je izraelska protivzračna odbrana – takozvana Željezna kupola – presrela određeni broj balističkih projektila. Izvori iz sirijske vojske rekli su da je izraelska protivzračna odbrana također oborila desetke projektila koji su letjeli iznad južne Sirije.

Na internetu su se pojavili snimci trenutaka kada su iranske rakete počele dolijetati do Tel Aviva.

Iranska novinska agencija Fars izvještava da je iranska Revolucionarna garda saopćila da je raketni napad koji je u toku na Izrael odgovor na ubistvo vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha prošle sedmice, kao i na ubistvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha ranije ove godine.

“Kao odgovor na ubistvo Ismaila Haniyeha, Hassana Nasrallaha i (komandanta garde IRGC-a) Nilforoshana, gađali smo srce okupatora”, stoji u saopćenju IRGC-a.

Jerusalem Post:: Iran ispalio skoro 500 projektila na Izrael

Iran je izveo raketni napad na Izrael, ispaljujući skoro 500 projektila, javio je Jerusalem Post.

Prethodno su novine javile da je na Izrael ispaljeno najmanje 400 projektila.

Ranije je izraelska vojska saopćila da je Iran izveo raketni napad na zemlju. U cijeloj zemlji oglašeno je upozorenje na zračnu opasnost. Izraelskim civilima je naređeno da se hitno sklone u skloništa.

Urednik Sky Newsa: Ovo je vrlo, vrlo ozbiljan trenutak za Bliski istok, ali mislim i za cijeli svijet

Vanjskopolitički urednik Sky Newsa Dominic Waghorn upozorio je da se upravo događa “rat balističkim projektilima” na Bliskom istoku nakon što je Iran ispalio stotine projektila na Izrael.

“Ovo je vrlo, vrlo ozbiljan trenutak za Bliski istok, ali mislim i za cijeli svijet, i moramo se zapitati što slijedi dalje.

Naravno, možemo se prisjetiti aprila, kada je Iran prvi put izveo izravan napad na Izrael. Tada je sve djelovalo gotovo ritualno, kao odgovor na izraelski napad na iransko konzularno predstavništvo u Damasku.

Tada su Iranci unaprijed upozorili Izrael, ali i njihove saveznike, da će doći do napada. Napad je s lakoćom odbijen. No, ovaj put Izraelci su jasno dali do znanja da će odgovoriti silom, i očekuju da će im Amerikanci pomoći u tome.

Ono čemu svjedočimo potencijalno je rat balističkim projektilima. To je upravo ono što su Amerikanci pokušali izbjeći slanjem velikih vojnih snaga u regiju. Pokušavali su upozoriti Irance da se ne miješaju u ovaj sukob”, napisao je u analizi Waghorn.

Šef UN-a Guterres osudio ‘eskalaciju’ sukoba

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osuđuje “širenje sukoba na Bliskom istoku s eskalacijom za eskalacijom” i ponovno poziva na prekid vatre.

“Ovo mora prestati”, rekao je u objavi na X.

Jordan i Irak su privremeno zatvorili svoj zračni prostor

Jordan i Irak su privremeno zatvorili svoj zračni prostor nakon napada.

Ranije smo izvijestili da je Liban zatvorio zračni promet na dva sata.

Izrael je također nakratko zaustavio zračni promet, ali je reuspostavio letove nakon završetka napada.

Upozorenje Bijele kuće

Ranije je Bijela kuća je upozorila da je Iran spreman uskoro pokrenuti napad balističkim projektilima na Izrael, što je odmah pojačalo strahove od sveopćeg rata u regiji.

U saopćenju objavljenom sredinom jutra, Bijela kuća je navela kako ima “naznake da se Iran sprema uskoro pokrenuti napad balističkim projektilima na Izrael”, dodajući da Sjedinjene Države “aktivno podržavaju vojne pripreme za obranu Izraela od ovog napada”.

– Direktan vojni napad Irana na Izrael imat će teške posljedice za Iran – izjavio je visoki zvaničnik Bijele kuće.

Izrael je procijenio da će Iran vjerovatno napasti tri izraelske zračne baze i obavještajnu bazu smještenu sjeverno od Tel Aviva, saopćila je osoba upućena u to pitanje.

Obavještajna baza u Glilotu evakuirana je u utorak poslijepodne, kazala je osoba, a izraelska vojska je stavila na snagu planove za vanredne situacije za sigurnost osoblja u tim bazama.

SAD su upozorile Izrael da će do napada vjerovatno doći u narednih 12 sati, kazala je osoba.

Izraelski izvor izjavio je za CNN ubrzo nakon upozorenja Bijele kuće da se iza kulisa odvija intenzivna diplomatija.

Regionu prijeti totalni rat?!

Nakon godinu dana pojačanih napetosti između Izraela i iranskih saveznika u regiji – uključujući Hamas u Gazi, Hezbollah u Libanonu i Hute u Jemenu – napad Irana na Izrael mogao bi dodatno okrenuti regiju prema sukobu punog obima.

Američki i arapski diplomati već su zabrinuti što bi se moglo dogoditi nakon očekivanog napada Irana, uključujući razmjere izraelskog odgovora. Jedna od glavnih briga za njih je da bi Izrael mogao iskoristiti nadolazeći iranski napad da odgovori napadom unutar Irana, prenosi CNN.