Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odmazda zbog atentata

Iran najavio tešku osvetu: Stigao američki general, evo kad se očekuje napad

dronovi napad iran
Foto: X/ Arhiva

Nakon ciljanog ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, Iran je zaprijetio Izraelu teškom osvetom

Bliski istok je na rubu drastične eskalacije sukoba. Naime, očekuje se iranska odmazda za izraelski atentat na prvog čovjeka Hamasa u Teheranu. Ako se u iransku odmazdu uključi i teško naoružana libanska skupina Hezbolah, rat koji je započeo brutalnim napadom Hamasa na Izrael prošle godine postat će puno, puno gori.

Kako javlja Barak Ravid, izvrsno informirani novinar portala Axios, sinoć je u regiju stigao američki general zadužen za snage SAD-a na Bliskom istoku. Putovanje generala Michaela Kurille u regiju planirano je prije nedavne eskalacije između Izraela, Irana i Hezbolaha, ali očekuje se da će ga iskoristiti da pokuša mobilizirati istu međunarodnu i regionalnu koaliciju koja je branila Izrael od napada iz Irana 13. aprila, potvrdio je Axiosu američki dužnosnik, prenosi Index.hr.

Iran je dosad odbio sve pokušaje posredovanja, prenose regionalni mediji. Nakon ciljanog ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, Iran je zaprijetio Izraelu teškom osvetom.

U isto vrijeme, Amerika je pozvala svoje građane da napuste Libanon što prije mogu. Isto su učinili Velika Britanija, Švedska, Ukrajina, Francuska, Kanada i Jordan. Otkazuje se sve veći broj letova, a vremena je sve manje.

Napad se očekuje već danas

Tri američka i izraelska dužnosnika rekla su da očekuju da će Iran napasti Izrael već danas. Čelnici Irana i Hezbolaha obećali su osvetu za ubistva vrhovnog vojnog zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra i političkog vođe Hamasa Ismaila Hanije.

Amerika je pak potvrdila da jača svoje snage na Bliskom istoku u pripremi za mogući iranski napad na Izrael te je poslala više ratnih brodova i borbenih aviona u regiju, potvrdio je Pentagon u petak. Među tim snagama je i nosač aviona USS Abraham Lincoln s pripadajućom udarnom skupinom ratnih brodova i podmornica.

Kakva se iranska odmazda očekuje?

Američki dužnosnici očekuju da će iranska odmazda biti nalik napadu na Izrael 13. aprila, ali potencijalno većeg obima, a mogla bi uključiti i libanonski Hezbolah.

Bidenova administracija zabrinuta je da bi moglo biti teže mobilizirati istu međunarodnu i regionalnu koaliciju zemalja koje su branile Izrael od prethodnog iranskog napada jer je ubistvo Hanije izvršeno u kontekstu rata Izraela i Hamasa, koji je izazvao oštre protuizraelske sentimente širom regije.

Ključna uloga Jordana

Očekuje se da će general Kurilla posjetiti nekoliko zemalja Zaljeva, Jordan i Izrael. Jordan će biti ključna stanica na njegovom putu. Jordanci su odigrali značajnu ulogu tokom napada 13. aprila, rušeći iranske bespilotne letjelice koje su ušle na njihovu teritoriju prema Izraelu i dopuštajući američkim i izraelskim avionima da koriste njihov zračni prostor za presretanje letjelica. SAD se nada da će se isto ponoviti ako bude potrebno, rekao je dužnosnik.

Američki i izraelski zvaničnici rekli su da ne znaju hoće li Iran i Hezbolah izvesti koordinirani napad ili će djelovati odvojeno. Dodali su kako misle da još uvijek rade na finaliziranju svojih vojnih planova te se čeka i odobrenje na političkom nivou.

Amerika nije slučajno u petak objavila da jača snage

Američki zvaničnik rekao je da je Bidenova administracija htjela objaviti jačanje američkih snaga u petak jer Iran i Hezbolah još uvijek raspravljaju o tome kako će izgledati njihova odmazda, pa se Amerikanci nadaju da će ta najava pomoći da ih se odvrati i utječe na njihove vojne planove.

Jučer su novinari američkog predsjednika Joea Bidena pitali misli li da će se Iran povući i odustati od najavljene osvete. “Nadam se. Ne znam”, rekao je.