Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"wsj"

Iran izdao obavijest pilotima i avio kompanijama da izbjegavaju njegov zračni prostor

iran
Foto: Screenshot/X

Njemačka aviokompanija Lufthansa jučer je izjavila je da je produžila suspenziju svih letova za Teheran, Tel Aviv i Bejrut do 12. augusta

Islamska Republika Iran izdala je obavijest pilotima i avio kompanijama da izbjegavaju njegov zračni prostor uslijed prijetnji iranskih dužnosnika potencijalnim napadom na Izrael, piše Wall Street Journal, prenosi NBC. 

Ova obavijest iranskih vlasti uslijedila je nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken jučer tokom telefonskog razgovora rekao ministrima vanjskih poslova skupine G7 da bi Teheran mogao napasti Izrael unutar 24 do 48 sati, prema informacijama koji su dostavili dvoje diplomata upoznatih s razgovorom.

Blinken nije naveo tačno kakav bi to napad trebao biti. Izrael je izjavio da su spremni “braniti se i odgovoriti na bilo kakav osvetnički napad.”

Washington je izjavio da će pomoći u odbrani Izraela.

SAD su objavile da njeni dužnosnici “sarađuju sa svojim međunarodnim partnerima kako bi pokušali smiriti napetosti na Bliskom istoku uslijed upozorenja Irana da će napasti Izrael nakon ubistva glavnog političkog vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu prošle sedmice.

Iranska obavijest o upozorenju za zračnom prostoru u prevodu znači da se komercijalna i civilna avijacija drže podalje bez detalja šta bi moglo uslijediti.

Iran je 2020. godine oborio ukrajinski avion pri čemu je poginulo svih 176 osoba na letu, u satima nakon što je Amerika ubila vrhovnog iranskog generala Qassema Soleimanija. Iran je incident nazvao nenamjernim.

Njemačka aviokompanija Lufthansa jučer je izjavila je da je produžila suspenziju svih letova za Teheran, Tel Aviv i Bejrut do 12. augusta.