Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imam džamije Al Aksa: Cilj Izraela je okupirati ovaj sveti muslimanski hram

Ikrime Sabri

Ikrime Sabri, bivši jerusalemski muftija, danas imam džamije Al Aksa tvrdi da izraelske snage sigurnosti povećanjem mjera svjesno onemogućavaju muslimane u obavljanju molitvi u tom vjerskom objektu koji predstavlja svetinju za muslimane cijelog svijeta.

Imam Sabri doputovao je u irački grad Suleymaniayah kako bi u petak učestvovao na takmičenju učača Kur'ana, a tom prilikom je u razgovoru sa novinarom Anadolu Agency (AA) istakao da su izraelski vojnici koji provode mjere sigurnosti oko Mesdžidul-Akse ustvari okupatori.

„Pod izgovorom sigurnosnih mjera posljednjih dana pokušavaju svjesno spriječiti muslimane da klanjaju u Al Aksi. Cilj Izraela je okupirati Al Aksu i pretvoriti u jevrejski hram“, kazao je Sabri.

Naglasivši da će se muslimani Jerusalema uvijek odlučno odupirati tim planovima Izraela, Sabri je kazao da su svi ti pokušaji da se muslimani otjeraju silom odveć određeni na neuspjeh.

„Pozivam sve muslimane svijeta da dignu glas protiv napada na Mesdžidul-Aksu. Svi muslimani su odgovorni za odbranu Al Akse koja je stalna meta napada radikalnih Jevreja“, poručio je Sabri.

Ukazujući na činjenicu da se veći dio arapskog i islamskog svijeta bavi svojim unutrašnjim problemima, a da palestinska vlast nema kapacitete da samostalno zaštiti Jerusalem, Sabri je kazao da Izrael koristi upravo te okolnosti kako bi svim sredstvima ostvario svoje ciljeve.