Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Humanitarne organizacije: Vijeće sigurnosti “zaboravilo Sirijce”

sirija-1

Više od 200 humanitarnih i organizacija za ljudska prava potpisalo je u četvrtak apel da UN-ova Opća skupština preuzme rješavanje sirijskog sukoba i tako ukloni blokadu Vijeća sigurnosti.

U izjavi objavljenoj u New Yorku, 223 potpisnika ocjenjuju da je Vijeće “zaboravilo Sirijce” i da je nemoćno pred smrtonosnom ofanzivom režima na istočni Alep. Zato pozivaju 193 zemlje članice UN-a da “zatraže održavanje posebnog hitnog zasjedanja Opće skupštine kako bi zatražile prestanak svih ilegalnih napada na Alep i druga područja Sirije te slobodnu i brzu dopremu humanitarne pomoći” civilima u okruženju.

Na temelju rezolucije iz 1950. godine, Opća skupština može preuzeti ovlasti Vijeća ako se ono pokaže nesposobno da očuva međunarodni mir i sigurnost, ali su njezine ovlasti ograničene.

Rusija je predložila uspostavu četiri humanitarna koridora za razoreni istočni Aleppo kako bi se omogućila dostava pomoći kao i hitno potrebna medicinska evakuacija stotina ljudi, saopćio je UN u četvrtak.

– Ruska Federacija objavila je kako želi da sjedne s našim ljudima u Aleppu kako bi raspravljali o četiri (humanitarna) koridora za izlazak ljudi iz grada – izjavio je novinarima Jan Egeland, čelnik UN-ove radne grupe za humanitarnu pomoć za Siriju, prenosi AFP.

U srijedu su na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti, Sjedinjene Države optužile Rusiju za potporu “zvjerstvima” koje režim vrši u istočnom Alepu. Rusija je, međutim, odbacila odgovornost, tvrdeći da trenutno ne provodi bombardiranje u Alepu.

Rusija je redovno koristila svoju mogućnot veta, koju ima kao trajna članica Vijeća sigurnosti, kako bi blokirala rezolucije o Siriji.

Rusija i Turska, koje podupiru suprotne strane u sukobu, također su održale bilateralne razgovore o Siriji. Iako su se složile o potrebi za primirjem, nisu postigle konkretan napredak u dogovoru, prenosi New York Times.