Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisano pismo namjere

Hrvatska u Ukrajinu šalje tenkove M84, a od Njemačke dobija Leoparde

Foto: X

Hrvatska će raditi na modernizaciji svog naoružanja i za te potrebe nabavit će njemačke tenkove Leopard SA8

Hrvatski i njemački ministar odbrane Ivan Anušić i Boris Pistorius potpisali su danas u Berlinu pismo namjere o isporuci starih hrvatskih tenkova i oklopnih vozila Ukrajini u zamjenu za najmodernije njemačke tenkove Leopard 2A8 u svrhu izjednačavanja standarda unutar NATO-a.

-Hrvatska je pokazala spremnost da iz Ukrajini pošalje 30 tenkova i 30 oklopnih vozila. U podršku Ukrajini spada i slanje municije. Njemačka će dati finansijsku podršku tom projektu, rekao je Pistorius nakon sastanka, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, Hrvatska će raditi na modernizaciji svog naoružanja i za te potrebe nabavit će njemačke tenkove Leopard SA8.

Razgovori o “velikim stvarima”

-Hrvatska istovremeno masivno investira u modernizaciju vlastitih oružanih snaga i raduje me da želi da u tu svrhu nabavi tenkove Leopard 2A8, a mi ćemo se pobrinuti za održavanje proizvodnih kapaciteta, rekao je Pistorius.

Njemački ministar odbrane je rekao da je ovaj potez još jedan korak ka usklađivanju oružanih sistema unutar NATO-a ali i jačanju njemačke industrije.

U saopćenju njemačkog ministarstva se navodi da će finansijska podrška Njemačke projektu slanja hrvatskih tenkova i oklopnih vozila poslužiti kao temelj za nabavku njemačkih tenkova Leopard 2A8.

Njemački ministar odbrane pohvalio je i saradnju Njemačke i Hrvatske u jačanju istočnog krila NATO-a.

-Zajednički i odlučno se odupiremo prijetnjama Rusije kroz jačanje sposobnosti odvraćanja i odbrane na istočnom krilu NATO-a, rekao je Pistorius i pomenuo učešće 140 hrvatskih vojnika koji su stacionirani u Litvaniji.

Anušić je naveo da je danas sa Pistoriusom razgovarao o “velikim stvarima”.

-Dogovorili smo zamjenu naše tehnike za zapadnu tehniku: 30 borbenih tenkova M84 i 30 oklopnih vozila M80 biće do kraja godine upućeno u Ukrajinu. Njemačka će ovu isporuku uzeti kao avans za nabavku do 50 tenkova najnovije generacije 2A8 a koji će početi da se izrađuju i isporučuju u Hrvatskoj, rekao je Anušić i dodao da se prve isporuke njemačkih tenkova očekuju 2026. godine.

Napomenuo je i da nakon modernizacije hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i hrvatske ratne mornarice sada dolazi i do jačanja oklopnih snaga.

“Hrvatska velikom brzinom prilagođava svoje obrambene snage zapadnim standardima”, rekao je Anušić.