Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

solidarnost na djelu

Hrvatska i Srbija ponudile pomoć BiH, poruke poslali Milanović i Vučić

Foto: Pixsell

Hrvatska je spremna djelovati kroz civilnu zaštitu, vatrogasne jedinice, ministarstva unutarnjih poslova i obrane te preko Hrvatskog crvenog križa, ovisno o obliku pomoći koju zatraže vlasti BiH

Hrvatska je ponudila pomoć Bosni i Hercegovini nakon što su našu zemlju pogodile katastrofalne poplave u kojima je poginulo najmanje 19 ljudi, objavila je Vlada RH u petak.

Premijer Plenković je kontaktirao svoju kolegicu Borjanu Krišto i izrazio joj sućut te ponudio pomoć u saniranju posljedica prirodne katastrofe.

Hrvatska vlada će odmah reagirati i pružiti svu potrebnu podršku čim bosanskohercegovačke vlasti definiraju konkretne potrebe i upute službeni zahtjev za pomoć, stoji u saopćenju.

Hrvatska je spremna djelovati kroz civilnu zaštitu, vatrogasne jedinice, ministarstva unutarnjih poslova i obrane te preko Hrvatskog crvenog križa, ovisno o obliku pomoći koju zatraže vlasti BiH.

Banski dvori navode da su sve hrvatske hitne službe, nadležne institucije i ministarstva u stalnoj komunikaciji s kolegama iz BiH te pažljivo prate razvoj situacije, a hrvatski ambasador u Sarajevu Ivan Sabolić obilazi stradala područja centralne Bosne.

Vlada izražava duboko suosjećanje sa svim obiteljima pogođenima ovom tragedijom te je, kao i uvijek do sada, spremna pokazati solidarnost i pružiti pomoć susjednoj i prijateljskoj BiH u ovim teškim trenucima, navodi se u saopćenju.

Milanović: Hrvatska solidarna s prijateljskom BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je u petak sućut porodicama stradalih u katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini poručivši da je Hrvatska solidarna i spremna pomoći prijateljskoj i susjednoj zemlji.

“Sa žalošću i zabrinutošću pratim strašne vijesti o poplavama i izražavam potporu spasilačkim službama koje čine velike napore kako bi pomogle ljudima pogođenim tom elementarnom nepogodom”, saopćio je Milanovićev ured.

“Svim građanima prijateljske i susjedne BiH, posebice onima koji su izravno pogođeni ovom katastrofom, ali i vlastima poručujem kako je Hrvatska solidarna i spremna pomoći koliko god treba. Materijalna šteta će se nadoknaditi, ali izgubljeni životi nenadoknadivi su i zato sam posebno tužan zbog tragedije koja je pogodila ljude BiH”, stoji u priopćenju.

Pomoć ponudila i Srbija

Srbija je spremna na sve načine pomoći stanovništvu ugroženom poplavama u Bosni i Hercegovini, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i uputio sućut obiteljima stradalih.

Vučić je novinarima nakon otvaranja cestovne obilaznice oko Gornjeg Milanovca rekao da je Srbija spremna pomoći helikopterima, čamcima, kao i svim drugim vidovima podrške i financijske pomoći.

“Dovoljno je da nam kažu i odmah ćemo to učiniti. Oni su poslali spasioce i čamce u Obrenovac (tokom poplava 2014. godine) i zahvalni smo im na tome”, rekao je Vučić izrazivši sućut obiteljima stradalih.