Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hollande tvrdi da je trgovina naftom ISIS-a znatno smanjena

francois-hollande1115

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao u petak da je unosno krijumčarenje naftom koje Islamska država organizira iz Sirije “znatno smanjeno”, nakon sjednice Vijeća Evrope u Briselu.

– Sada sa sigurnošću možemo tvrditi da je trgovina naftom od koje je Daech profitirao znatno smanjena – rekao je šef francuske države na konferenciji za novinare.

– Mi isušujemo finansijske izvore ove terorističke grupe zračnim udarima, koje izvode francuska i američka avijacija – istaknuo je on.

Radi se o tome, insistirao je Francoise Hollande, da treba osigurati “da Daech ne organizira trgovinu naftom i umjetničkim djelima”.

Francois Hollande je pozdravio što se vojne operacije intenziviraju na IS u Iraku i Siriji, kao što je on tražio nakon napada 13. novembra.

– U Iraku, širom operacija na kopnu pomognutih zračnim udarima za koje je velikim dijelom odgovorna Francuska, veliki dio teritorija je vraćen – naveo je on.

Što se tiče operacija u Siriji, one se odnose “uglavnom na centre za obuku i logističke stanice”, a posebno one koje se odnose na naftu, precizirao je on.

Podsjećajući da je pozvao na solidarnost 28 zemalja dan nakon napada 13. novembra u Parizu, Francoise Hollande je pozdravio što su evropske zemlje odgovorile na njegov poziv, spominjući Veliku Britaniju, Njemačku, Švedsku, Belgiju, Nizozemsku i Italiju.