Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica u Prištini

Hoće li biti posljedica po Srbiju: Brisel pozdravio podizanje optužnice za napad u Banjskoj

banjska kosovo policija
Foto: MUP Kosova

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički. Optužnica do sada nije objavljena, kao ni imena drugih optuženih.

Evropska unija (EU) pozdravila je podizanje optužnice zbog napada u mjestu Banjska, koji se desio u septembru 2023 godine.

Portparol EU Peter Stano naglasio je da će Brisel razmotriti eventualne posljedice nakon završetka svih legalnih procedura, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Eventualne posljedice

“Mi smo već tada i septembra prošle godine rekli da je ovaj napad predstavljao jasnu eskalaciju bez presedana. I da će biti posljedica. Dakle, kada sud na Kosovu odluči o tome ko je kriv, ko je odgovoran ili nevin, onda će doći vrijeme da se shvate posljedice”, izjavio je Stano.

Dodao je da EU ima “širok spektar instrumenata” koje može koristiti u konsultaciji sa državama članicama, “ali još nismo stigli do tog trenutka”.

“Sada je počeo sudski postupak. Veoma je važno da je istragu završilo kosovsko tužilaštvo. I sada sud treba da utvrdi da li su zaključci ove istrage zadovoljavajući i da izrekne presudu. Tako da ćemo pratiti ove procedure koje su u toku i očekujemo da svi sarađuju u mjeri u kojoj je to neophodno”, kazao je Stano.

On je izrazio očekivanje briselskih institucija da Srbija u potpunosti sarađuje u istrazi i svim relevantnim procesima oko ovog događaja.

“Mi očekujemo da Srbija u potpunosti sarađuje u istrazi ovog napada, a ako je potrebno i da sarađuje u polaganju odgovornih na odgovornost. Ovo je očekivanje Evropske unije, koje i dalje važi. I to je nešto što mi prenosimo redovno našim srpskim partnerima”, naveo je Stano.

Optužnica protiv 45 osoba

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 11. septembra optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića, koji su bili dio oružane grupe koja je u mjestu Banjska prošlog septembra napala Policiju Kosova.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički. Optužnica do sada nije objavljena, kao ni imena drugih optuženih.

U napadu u Banjskoj na sjeveru Kosova 24. septembra 2023. godine oružana grupa Srba napala je policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmjeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši političar i biznismen sa sjevera Kosova, za koga se vjeruje da se nalazi u Srbiji.