Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Situacija eskalira

Hezbollah ubio dva izraelska vojnika na granici s Libanom

hezbolah izrael
Foto: X

Podsjećamo u proteklim danima u Libanu je došlo do masovnih eksplozija pajdžera i voki-tokija u kojima je stradalo više od 40 osoba, a hiljade je ranjeno.

Situacija na Bliskom istoku počinje da eskalira.

Naime, u napadima Hezbollaha na sjeverni dio Izraela ubijena dva izraelska vojnika, a nekoliko drugih je ranjeno, saopćila je izraelska vojska (IDF).

Razmjena vatre

Poginuli vojnici su identifikovani kao Nael Fwarsy (43), komandant logističke čete u 299. bataljonu 300. Baram” Regionalne brigade, porijeklom iz Maghara i narednik Tomer Keren (20), pripadnik 51. bataljona Golani brigade, iz Haife.

Fwarsy je stradao, a jedan vojnik je lakše ranjen kada je eksplozivna bespilotna letjelica koju je lansirao Hezbollah pogodila područje izvan Ya'are, u zapadnoj Galileji.

Keren je ubijen, a osam drugih vojnika je ranjeno, uključujući jednog teško, nakon što su dvije protivtenkovske rakete koje je Hezbollah ispalio iz Libana pogodile položaj u području Ramim Ridge, na granici u Galileji.

Nova faza rata

Podsjećamo u proteklim danima u Libanu je došlo do masovnih eksplozija pajdžera i voki-tokija u kojima je stradalo više od 40 osoba, a hiljade je ranjeno.

Izrael je najavio početak “nove faze rata”. Preliminarna istraga otkrila je da su stotine pagera koji su eksplodirali diljem Libana bile unaprijed programirane za detonaciju, rekao je sigurnosni izvor za AFP.

Izvor tvrdi da podaci pokazuju da su uređaji sadržavali eksplozivne materijale postavljene pored baterije.