Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Intervju za CNN

Harris objasnila zašto je promijenila stav o migraciji i bušenju nafte

kamala harris
Foto: Screenshot/ YouTube

“Mislim da je najvažniji i najznačajniji aspekt moje političke perspektive i odluka to da se moje vrijednosti nisu promijenile”, rekla je Harris

Američka potpredsjednica Kamala Harris jučer je u intervjuu za CNN objasnila zašto je promijenila neke svoje stavove o bušotinama i imigraciji. Rekla je da se nisu promijenile njene temeljne vrijednosti, ali da je zbog iskustva stekla novu perspektivu.

Govorila je i o telefonskom pozivu američkog predsjednika Joe Bidena, u kojem ju je obavijestio da se povlači iz kandidature za drugi mandat, te o promjeni politike prodaje oružja Izraelu.

Naime, Harris je promijenila stavove o kontroverznoj metodi bušenja i dekriminalizaciji ilegalnih imigracija.

“Mislim da je najvažniji i najznačajniji aspekt moje političke perspektive i odluka to da se moje vrijednosti nisu promijenile”, rekla je Harris.

Kontroverzna metoda bušenja

“Spomenuli ste Green New Deal, odnosno plan borbe protiv klimatskih promjena. Oduvijek sam vjerovala da je klimatska kriza stvarna, da se radi o hitnoj situaciji zbog koje se moramo držati rokova”, kazala je Harris. Podsjetimo, iz kampanje potpredsjednice rekli su da ona više ne podržava Green New Deal, prijedlog za rješavanje klimatskih promjena iz 2019. godine.

Harris je u septembru 2019. govorila o provedbi savezne zabrane “frackinga” i rekla da je definitivno za zabranu tog kontroverznog procesa. Hidrauličko frakturiranje (engl. hydraulic fracturing/fracking) je postupak drobljenja stijene pomoću hidrauličke tekućine pod vrlo visokim pritiskom.

Tokom tog procesa se voda, pijesak i razne hemikalije pumpaju duboko ispod površine zemlje kako bi se slomile podzemne stijene i oslobodio put nafti i plinu. No otkako je ušla u kampanju, Harris je promijenila stav i čak dala odlučujući glas za proširenje frackinga.

“Odredili smo kada treba ispuniti određene standarde za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Ta se vrijednost nije promijenila. No uvidjela sam da možemo rasti i pospješiti ekonomiju čiste energije bez zabrane frackinga”, kazala je. “Moje se vrijednosti nisu promijenile. Smatram da je važno izgraditi konsenzus i pronaći zajedničku točku kako bismo mogli riješiti probleme”, dodala je.

“Trebamo postići dogovor. Ovaj rat mora završiti”

Pitanje ekonomije za demokrate je i dalje slaba tačka u političkom smislu. Ankete pokazuju da više birača smatra da će Trump bolje upravljati ekonomijom i ukrotiti inflaciju. Harris je ranije ovog mjeseca iznijela plan ekonomske politike usredotočen na smanjenje troškova za hranu, stanovanje i skrb o djeci.

Talibani zabranili MMA

Vjerovali ili ne…


Talibani zabranili MMA

Pritom se više usredotočila na izgradnju pristupačnog stanovanja, a ne na otvaranje novih radnih mjesta, kao što je to radio Biden. Harris je govorila i o situaciji na Bliskom istoku, uključujući ograničavanje prodaje oružja Izraelu. “Trebamo postići dogovor. Ovaj rat mora završiti”, rekla je.

“Kad me Biden nazvao, pripremala sam palačinke i slaninu”

Tokom intervjua opisala je kako je izgledao dan kad ju je nazvao Biden i rekao da se povlači iz utrke. Ispričala je da je kod kuće pripremala palačinke i slaninu za nećake kad je zazvonio telefon. “Nazvao je Biden i rekao mi što namjerava napraviti. Upitala sam ga je li siguran, a on je odgovorio da jest”, rekla je.

Harris je u kampanji navela da će biti predsjednica “svih Amerikanaca”, a u intervjuu da će ako bude izabrana, u svoj kabinet postaviti republikanca, no zasad nije odredila ko će to biti.

“Tokom cijele karijere govorim o važnosti raznolikosti mišljenja. Mislim da je bitno, kad se donose važne odluke, za stolom imati ljude s različitim iskustvima i stavovima. Vjerujem da će američkoj javnosti koristiti da u kabinetu imamo i republikanca”, rekla je.