Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori u sad

Harris ima najveću prednost pred Trumpom, danas objava potpredsjedničkog kanditata

Kamala Harris
Foto: Sipa USA/SIPA USA/Pixsel

Aktuelna američka potpredsjednica suzila je svoj izbor na dva imena -guvernera Pennsylvanije Josha Shapira i guvernera Minnesote Tima Walza, rekli su izvori Reutersu

Potpredsjednica i predsjednička kandidatkinja u SAD-u Kamala Harris donijela je demokratima najveću prednost u odnosu na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u gotovo godinu dana, prema anketi Morning Consulta, prenosi Newsweek.

Najnovija anketa o predsjedničkim izborima u novembru pokazuje da Harris vodi ispred Trumpa s 48 prema 44 posto među registriranim glasačima diljem zemlje. Morning Consult navodi da je anketa provedena između 2. i 4. augusta i da se zasniva na odgovorima 11.265 birača.

Rekordno visoka prednost

Morning Consult je rekao da je Harrisina prednost od četiri boda “rekordno visoka razlika u njenu korist” i “najveća prednost demokratskog predsjedničkog kandidata u odnosu na Trumpa u gotovo godinu dana”.

Harri također vodi pred Trumpom za pet bodova među nezavisnim glasačima (42 prema 37 posto) u anketi od ponedjeljka i pobijedila je bivšeg predsjednika za devet bodova među mladim biračima između 18 i 34 godine (49 prema 40). Anketa ima marginu pogreške od jednog postotnog boda.

Ipak, valja podsjetiti kako se američki predsjednik bira preko elektora u saveznim državama, a ne ukupnim zbrojem svih glasova u cijeloj zemlji. Tako će, kao i na izborima 2016. i 2020., ključne biti savezne države koje nisu predominantno demokratske ili republikanske. Tu se ističu Michigan, Wisconsin i Pennsylvania, a po anketama u tim državama Harris i Trump su gotovo izjednačeni.

Danas ime potpredsjedničkog kandidata

Harris će danas će predstaviti svog potpredsjedničkog kandidata, što je njezina prva velika odluka otkako je odustajanjem predsjednika Joea Bidena krenula u utrku protiv Trumpa.

Aktuelna američka potpredsjednica suzila je svoj izbor na dva imena – guvernera Pennsylvanije Josha Shapira i guvernera Minnesote Tima Walza, rekli su izvori Reutersu.

Razmatrali se se bijeli kandidati koji su se dokazali u pridobivanju bijelih, ruralnih i nezavisnih birača.

Shapiro (51), zvijezda je u usponu u Demokratskoj stranci, popularan je u Pennsylvaniji čijih 19 elektorskih glasova moraju dobiti i Harris i Trump žele li u Bijelu kuću.

Walz (60) je guverner savezne države koja je čvrsto u demokratskim rukama, ali je dokazano privlačan ruralnim, bijelim biračima koji su posljednjih godina uglavnom glasali za Trumpa.

Otkako je zamijenila Bidena kao predsjednička kandidatkinja, Harris je prikupila stotine miliona dolara za kampanju i počela dostizati Trumpa u anketama.

Nacionalni odbor Demokratske stranke priopćio je kasno u ponedjeljak da je i službeno osigurala stranačku nominaciju.