Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednički izbori

Haos u Vencueli: Maduro proglasio pobjedu, opozicija poziva vojsku da reaguje

Foto: X

Prije objave rezultata opozicija je tvrdila da ima “razloga za slavlje”, zatraživši od pristaša da prate prebrojavanje glasova

Venecuelski predsjednik Nicolas Maduro osvojio je treći mandat s 51 posto glasova, objavilo je u ponedjeljak državno izborno povjerenstvo (CNE).

Opozicioni kandidat Edmundo Gonzalez osvojio je 44 posto glasova.

Prebrojano je oko 80 posto biračkih kutija, rekao je predsjednik izbornog vijeća Elvis Amoroso u izravnom televizijskom prijenosu, dodavši da je objava rezultata odgođena zbog “agresije” na sistem prijenosa podataka o glasovima.

“Zemlja izabrala promjenu”

Prije objave rezultata opozicija je tvrdila da ima “razloga za slavlje”, zatraživši od pristaša da prate prebrojavanje glasova.

-Rezultati se ne mogu sakriti. Zemlja je mirno izabrala promjenu, objavio je Gonzalez na X-u prije objave službenih rezultata.

Američki Edison Research prognozirao je u izlaznoj anketi 65 posto glasova za Gonzaleza i 31 posto za Madura. Anketa venecuelanske firme Meganalisis predviđala je aktualnom predsjedniku samo 14 posto glasova i 65 posto glasova kandidatu opozicije.

Opoziciona čelnica Maria Corina Machado ponovo je pozvala vojsku da podrži izborne rezultate.

-Poruka vojsci. Narod Venezuele odlučio je: ne želi Madura, napisala je Machado na X-u.

-Vrijeme je da se svrstate na pravu stranu historije. Imate priliku, sada.

Venecuelska vojska podržava predsjednika Madura i vojni zvaničnici nisu javno pokazivali da su mu odlučili uskratiti potporu, napominje Reuters.

Ministar odbrane general Vladimir Padrino izjavio je da će oružane snage poštovati izborne rezultate.

Oglasila se i Amerika

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je danas izborne vlasti Venecuele da objave detaljnu tabelu sa rezultatima glasanja na jučerašnjim predsjedničkim izborima kako bi se obezbijedila, prema njegovim riječima, “transparentnost i odgovornost”.

Blinken je dodao da je od “vitalnog značaja” po završetku glasanja da se svaki glas prebroji pošteno i transparentno, prenosi Reuters.

“Sjedinjene Države čestitaju narodu Venecuele na njihovom učešću na predsjedničkim izborima 28. jula uprkos značajnim izazovima i dubokoj zabrinutosti u vezi sa procesom“, naveo je Blinken u saopćenju.