Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zločini u izraelu

Hamas oteo ženu i dvije djevojčice. Očajni otac: Upali su u kuću i uzeli moje bebe

Foto: Yoni Asher/BBC

Supruga Yonija Ashera, Doron, i njihova djeca Raz (5) i Aviv (3) bili su kod rođaka blizu granice s Gazom

Otac dvoje djece opisao je za BBC trenutak kada je shvatio da su mu žena i kćeri u Gazi te da se vjeruje da ih je Hamas uzeo kao taoce.

Supruga Yonija Ashera, Doron, i njihova djeca Raz (5) i Aviv (3) bili su kod rođaka blizu granice s Gazom. “U subotu oko 10.30 zadnji put sam razgovarao sa suprugom”, rekao je.

“Rekla mi je da su teroristi iz Hamasa ušli u kuću. Bili su u sigurnoj, zaštićenoj sobi, a zatim je poziv prekinut. Kasnije sam uspio locirati njezin mobitel i bio je unutar Gaze”, rekao je.

Njegovi najgori strahovi su se naizgled potvrdili kasnije tog dana kada je vidio snimku ljudi koji su utovareni na stražnji dio kamiona. “Na snimci sam prepoznao svoju ženu i svoje dvije kćeri, svoje dvije male bebe. Ne znam u kakvim uvjetima ih drže, ali situacija postaje sve gora”, rekao je očajni muškarac.

Nestao i mladić iz Srbije

Mediji u Srbiji su danas objavili da je u napadu Hamasa nestao i mladić iz te zemlje.

Radijski voditelj iz Novog Sada Dušan Mihalek objavio je, naime, na društvenim mrežama da je njegov unuk bio na festivalu Supernova gdje se dogodio pravi pokolj. Naoružani pripadici Hamasa uletjeli su na festival i ubili čak 260 ljudi, a neke su i oteli.

U trenutku kada su militanti upali na zabavu, na njoj je bilo oko 2000 ljudi. Neki su počeli pružati otpor, neki su bježali prema parkingu, ali Hamas je otvorio vatru i na automobile. Još se ne znaju tačna imena stradalih.

Pokolj na festivalu

Podsjetimo, na društvenim mrežama pojavile su se snimke sa zabave u Izraelu na kojem je ubijeno preko 250 osoba. Neki učesnici spasili su se tako što su se sakrili u grmlje i čekali da teroristi iz Hamasa odu.

Pokolj na festivalu dogodio se rano ujutro. Party je trajao cijelu noć, a u 6 ujutro više stotina mladih još se zabavljalo. Oko 6:30 su se diljem Izraela čule sirene, a tada su upali i hamasovci.

Mnoge prestravljene žrtve pobjegle su preko pijeska pješice do svojih automobila u pokušaju da se odvezu od užasa, ali ih je dočekala pucnjava napadača nagomilanih u džipovima koji su išli “stablo po stablo” u potrazi za metama.