Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hakeri ISIL-a na stranici univerziteta objavili bizarne fotografije

1018424967

Hakeri bliski tzv. Islamskoj državi provalili su u internu mrežu jednog najboljih kineskih univetziteta te na njihove internet stranice postavili slike maskiranih militanata, objavljeno je u ponedjeljak, prenosi AFP.

Hakeri su reprogramirali stranice portala univerziteta Tsinghua i na njega postavili islamske stihove i glazbu, napisao je student novinarstva iz Pekinga.

Umjesto uobičajenog prikaza kolegija i ostalih informacija vezanih uz program univerziteta, na tom mjestu na internet stranici postavljena su četiri militanta s kapuljačama na glavi, kako jašu, a pokraj njih se vijori zastava Islamske države.

Osoba koja je hakirala stranice sebe je predstavila imenom Haker Islamske države.

“Bog je velik, ne bojim se smrti, umrijeti smrću mučenika je moj krajnji cilj”, napisao je haker na arapskome.

O slučaju su već izvijestili svi državni mediji. Iz Odjela koji održava internet stranice Tsinghua univerziteta nisu htjeli komentarisati incident. Stranica univerziteta trenutno je nedostupna, a deaktivirana je odmah u nedjelju navečer kada je i došlo do incidenta.

Kontinentalna Kina je poznata po strogoj kontroli medijskih sadržaja koji su dopušteni njihovim građanima. Dosta sadržaja, popularnih na Zapadu, zabranjeno je i blokirano.