Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saloma Zurabišvili

Gruzijska predsjednica: Rusija se umiješala u izbore, ne priznajem rezultate

predsjednica gruzije
FOTO: Screenshot

Evropska unija pozvala je u nedjelju Gruziju da brzo i transparentno istraži navodne nepravilnosti zabilježene tokom parlamentarnih izbora kako bi se ponovno izgradilo povjerenje u izborni proces

Gruzijska predsjednica Saloma Zurabišvili, koju podržava Zapad i ne slaže se s vladom, ocijenila je danas da je njena zemlja bila žrtva specijalne ruske operacije na parlamentarnim izborima koje je ocijenila namještenima.

“Svjedoci smo i žrtve specijalne ruske operacije, modernog oblika hibridnog rata protiv gruzijskog naroda”, rekla je, ne ulazeći u pojedinosti.

Vladajuću stranku, pobjednika izbora, optužuje se da želi zemlju približiti Moskvi.

Pozvala na proteste

Zurabišvili je večeras rekla da ne priznaje rezultate subotnjih parlamentarnih izbora i pozvala je na ulične proteste u ponedjeljak.

Po preliminarnom prebrojavanju glasova, vladajuća stranka Gruzijski san pobijedila je na izborima s nešto više od 53 posto glasova, objavilo je izborno povjerenstvo.

Opozicija je podijeljena na nekoliko blokova, a najpopularniji, Koalicija za promjene, dobio je 11 posto glasova. Koalicija za promjene rekla je da neće preuzeti svoja zastupnička mjesta zbog sumnji u izbornu prevaru.

“Nećemo dati legitimitet krađi glasova od gruzijskog naroda, odričemo se svojih parlamentarnih mandata”, rekla je Nana Malašhia iz Koalicije za promjene, po medijima.

Brojne nepravilnosti na izborima

Gruzijski i međunarodni posmatrači utvrdili su mnoge nepravilnosti na izborima, uključujući zastrašivanje glasača, vršenje pritiska na vlasti, nasilje nad promatračima, kupnju glasova, višekratno glasanje i veći broj glasačkih listića u glasačkim kutijama od broja birača koji su pristupili izborima.

Evropska unija pozvala je u nedjelju Gruziju da brzo i transparentno istraži navodne nepravilnosti zabilježene tokom parlamentarnih izbora kako bi se ponovno izgradilo povjerenje u izborni proces.