Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani Londona odali počast žrtvama terorističkog napada

london – pocast zrtvama 5

Nakon terorističkog napada ispred zgrade britanskog parlamenta, brojni stanovnici Londona izašli su danas na ulice grada kako bi odali počast žrtvama te pokazali jedinstvo i solidarnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Na centralnoj ceremoniji na trgu Trafalgar učestvovali su britanska ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd, gradonačelnik Londona Sadiq Khan, zamjenik šefa policije Londona Craig Mackey, brojni pripadnici policije, građani i turisti.

U obraćanju prisutnima Rudd je kazala da su građani Londona danas pokazali da ih teroristi neće pobijediti.

“Danas smo, odlaskom na posao, obavljanjem svakodnevnih obaveza kao i ranije i okupljanjem pokazali da nas teroristi neće pobijediti. Mi ćemo njih pobijediti”, rekla je Rudd.

Khan je izjavio kako je jučerašnji napad bio napad na zajedničke vrijednosti.

“Ovo je bio napad na naše zajedničke vrijednosti. Građani Londona su se uvijek u teškim momentima držali zajedništva. Zato ustanimo na noge zbog naših vrijednosti i svijetu pokažimo da je London najdivniji grad na planeti”, kazao je Khan.

Nakon obraćanja na trgu su zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve terorističkog napada.

Londonska policija je danas objavila identitet odgovornog za jučerašnji teroristički napad u Londonu. Policija je saopćila da je napad na britanski parlament izvršio Khalid Masood, 52-godišnji Britanac, koji je ranije osuđivan.

Napadač koji je stradao u napadu je rođen u Kentu, ali se vjeruje da je životni vijek proveo u Zapadnom Midlandsu. U saopćenju se navodi da je Masood ranije osuđivan zbog ranjavanja, remećenja javnog reda i posjedovanja vatrenog oružja, dok ranije nije osuđivan zbog terorizma.

Najmanje pet osoba, uključujući i napadača, ubijeno je u jučerašnjem terorističkom napadu koji se dogodio ispred britanskog parlamenta u Londonu. U napadu je povrijeđeno blizu 40 osoba.