Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabar-Kitarović: Muslimani su sastavni dio hrvatskog društva i kulture

Kolinda Grabar-Kitarovic

Muslimani su sastavni dio hrvatskog društva i kulture, poručila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u obraćanju na svečanoj akademiji povodom 100. godišnjice od priznanja islama u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetila je da je Hrvatska prije 100 godina bila sastavni dio Austrougarske monarhije. Tada je, kako je kazala, odluka hrvatskog Sabora, imala pragmatične vojne i političke razloge.

“Taj je pravno-politički čin bio važan iskaz priznanja ravnopravnosti islama kao neizostavne sastavnice u hrvatskoj povijesti i kulturi. Stoga je ovo posebno veliki dan za muslimane u Hrvatskoj, ali, isto tako, i velik dan za hrvatski narod, Hrvatsku i sve hrvatske građane”, istakla je Grabar-Kitarović.

Prema njenim riječima, historijski korijeni razvoja islama na hrvatskom tlu poznati su. Grabar-Kitarović je podsjetila da je prodor Osmanskog carstva na prostor jugoistočne Evrope bio početak višestoljetnog susretanja kršćanskog i islamskog svijeta.

Upravo zbog toga, prema njenim riječima, bez obzira na traumatična višestoljetna ratna sučeljavanja, islam je u Hrvatskoj napredovao i bio nezaustavljiv.

“Tu privrženost Hrvatskoj pokazali su i u Domovinskom ratu. Izjašnjavali se nacionalno kao Bošnjaci, Albanci ili Hrvati, bili rođeni u BiH, Kosovu ili drugdje, jedinstveno su stali u odbranu Hrvatske. Takvu privrženost muslimana u Hrvatskoj i našoj slobodi kao i hrvatsku spremnost pomoći izbjeglicama iz BiH nije narušio ni nesretni sukob u BiH, čijem su zaustavljanju pridonijeli i vjerski poglavari muftija Šefko efendija Omerbašić i kardinal Franjo Kuharić”, kazala je Grabar-Kitarović.

Istakla je da hrvatska kultura, znanost, umjetnost, školstvo, liječništvo, politika, sport, mediji i druga životna područja nisu zamislivi bez dioništva muslimana koji svakodnevnim radom pridonose razvoju i napretku hrvatskog društva.

Grabar-Kitarović se zahvalila i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu koji se nalazi u dvodnevnoj službenoj posjeti Hrvatskoj.

“Hrvatski narod ne zaboravlja iskreno prijateljstvo koje su Franji Tuđmanu i Hrvatskoj iskazivali vaši prethodnici, Turgut Ozal i Sulejman Demirel. Znamo da ste sa istim prijateljskim osjećajem i vi danas među nama”, poručila je Grabar-Kitarović.