Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Godinama živio s mrtvom majkom, partnerici rekao da spava

zagreb-tibore3

Tibor Novak (59) četiri je godine živio u stanu u Zagrebu s lešom svoje majke, pišu hrvatski mediji.

Njen kostur bio je prekriven plahtama u sobi stana u Brozovoj ulici, a ubrzo je otkriveno da je žena preminula još 2012. godine.

Sin nikome nije prijavio da je umrla, već je s truplom živio dok policija nije razotkrila slučaj.

I dok zagrebački Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku pokušava utvrditi tačan uzrok smrti 92-godišnje Adele Novak, otkrivaju se detalji o cijelom slučaju.

Tako se doznaje da je Novak istražiteljima rekao da slučaj smrti majke nije prijavio zbog neimaštine. Kako kaže, majka mu se razboljela još 2011. godine te je preselio kod nje da bi brinuo o njoj. Kada je preminula, nije prijavio njenu smrt. Prvo je prošao jedan dan, a potom drugi, treći, pa mjesec dana, pa godine.

S druge strane, policija ga sumnjiči da je majku ostavio u vrlo teškom stanju, da je nije hranio niti vodio na WC, iako je znao da je nepokretna. Sumnjaju da je preminula u teškim mukama.

U vrijeme dok je živio s truplom majke Novak je bio u ljubavnoj vezi, a partnerica mu je, kako se doznaje, često dolazila u stan. Navodno se i raspitivala što se nalazi u sobi u kojoj je skrivao truplo, na što joj je on govorio da je soba puna derutnih stvari te da se zato iz nje osjeti smrad. Žena je, doznaje se, vidjela truplo na krevetu, ali on ju je uvjerio da mu majka samo spava.

Cijeli slučaj počeo se raspetljavati krajem prošle godine nakon što se HZZO počeo raspitivati oko njegove majke, jer se nešto nije poklapalo s doznakama za njeno liječenje. Tada je Novak čak krivotvorio smrtovnicu, ali policija je posumnjala u vjerodostojnost tog dokumenta te su na kraju došli do otkrića da je žena mrtva već četiri godine.

Leš starice pronađen je 10. novembra u stanu. Policija Novaka tereti za kazneno djelo ostavljanje u teškom položaju bliske osobe, povrede mira pokojnika i kazneno djelo krivotvorenje isprave.

Navodno je muškarac sve te godine primao majčinu penziju zbog čega je i skrivao informaciju da je nesretna starica umrla te je radije u stanu živio s lešom.