Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na putu ka moskvi

Girkin: Wagnerovci prošli Voronjež; Prigožinovi mu poručuju: Potpisao si svoju smrtnu presudu

voronezh rusija
FOTO: Screenshot

Strelkov je objavio snimak kolone Wagnerovaca u Buturlinovki (južno od Voronježa), dok se kreću u smjeru aerodroma

Guverner regije Voronjež oglasio se tvrdnjom da nisu tačne informacije koje se šire društvenim mrežama o kretanju kolona vojne opreme kroz područje te regije, navodeći da se u regiji provode “operativne i borbene mjere”.

U poruci objavljenoj na Telegram kanalu šefa regije Alexander Gusev upozorio je na odgovornost za “informacijske provokacije”. Guverner je siguran da će uslijediti reakcija tužitelja i Roskomnadzora. Također je dodao da su u toku operativno-borbena djelovanja u regiji.

“U sklopu antiterorističke operacije na području Voronješke regije, oružane snage Ruske Federacije provode potrebne operativne i borbene mjere. Nastavit ću informisati o razvoju situacije”, rekao je Gusev. Na mrežama se šire snimci eksplozije skladišta goriva u Voronježu.

Prije same eksplozije, iznad skladišta je naletio borbeni helikopter. Nije isključeno da je Ruska vojska uništila skladište, koje bi moglo koristiti jedinicama Wagnera na putu ka Moskvi.

U isto vrijeme, Igor Girkin, poznatiji kao Strelkov, ruski terorista koji je bio involviran u ruske operacije u Ukrajini 2014. godine na svom Telegram kanalu objavio je snimke upravo iz ruske regije Voronjež.

Strelkov je objavio snimak kolone Wagnerovaca u Buturlinovki (južno od Voronježa), dok se kreću u smjeru aerodroma. U svakoj koloni je i barem po jedno borbeno vozilo za protuzračnu odbranu MANPADS, piše Strelkov.

Uz snimku iz Bogučarija koju je također objavio, napisao je kako je avijacija Ruske vojske već počela da djeluje.

Vrlo brzo nakon toga, Girkin, koji je otvoreno stavio na stranu Putina i vojske, objavio je nove snimke.

“Kolona Wagnera prošla je Voroinjež. U putničkim vozilima i vojnim kamionima otprilike je 4.000 boraca”, napisao je Girkin. Telegram kanali javljaju da su Wagnerove trupe sve bliže Moskvi. Navodno su već ušle na teritoriju Lipetske oblasti.

“Girkin je potpisao svoju smrtnu kaznu”

“Smiješno je gledati kako su svi vojni štakori naglo stali na stranu tuvanskog degenerika (Šojgu) i misle da su napravili pravi izbor nakon Pypine (Putinovog) obraćanja. Strelkov je već potpisao vlastitu smrtnu presudu.”, objavio je Telegram kanal AP Wagner, jedan od brojnih kanala povezanih s Wagnerovim komandantima.

Ruski vojnici se iskrcali u blizini mosta na rijeci Oki

Desetine vojnika ruskih oružanih snaga iskrcali su se u blizini mosta na rijeci Oki u okrugu Serpukhov.

Ondje je trenutno blokirana autocesta M2 “Krim” u smjeru Moskve. Režim u Kremlju zatvorio je most preko rijeke Oke južno od Moskve.