Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Kosinus"

Georgiev: Srbija je faktički priznala Kosovo, ostalo nam je da pogledamo istini u oči

slobodan georgiev
FOTO: Media centar
Slobodan Georgiev

Sporazum je postignut, on se, kao što vidimo, primjenjuje. Kosovo je ostvarilo punu upravu na cijeloj teritoriji nekadašnje autonomne pokrajine Kosovo

Kada je riječ o Kosovu, ostalo nam je da pogledamo istini u oči, izjavio je FoNetu novinar Slobodan Georgiev i ukazao da je Srbija tamo izgubila sve ingerencije, da je sporazum uveliko postignut i da je Srbija faktički već priznala kosovsku nezavisnost.

„Ja mislim da ne postoji više ni jedna zgrada, možda jedino onaj univerzitet u Mitrovici gdje postoji grb Srbije na Kosovu. Tako da je ta stvar završena i ne znamo o čemu bi dalje razgovarali“, rekao je Georgijev u serijalu razgovora Kosinus.

On smatra da je sporazum o Kosovu već postignut u Ohridu prošle godine i dodaje da mu jedino nije jasno zašto predstavnici EU i SAD govore da na tome još treba raditi.

„Sporazum je postignut, on se, kao što vidimo, primjenjuje. Kosovo je ostvarilo punu upravu na cijeloj teritoriji nekadašnje autonomne pokrajine Kosovo. I to je to“, ukazao je Georgiev.

Iscrpljene su mogućnosti i za dijalog i za međunarodnu konferenciju, rekao je on, dok je kao poseban paradoks označio to što Zapad, koji je napravio Kosovo, nije htio da ga primi u Savjet Evrope.

„Pretpostavljam da bi neki novi dijalog mogao da bude o tome kako da Srbija prizna ili ne prizna Kosovo, što je ona faktički već i uradila“, uvjeren je Georgiev.

Za njega je svaki, pa i zamrznuti konflikt na Kosovu, završen dešavanjima u Banjskoj.

„To je bilo to, oni su upali, nisu uradili to što su htjeli, Vučić je podigao vojsku, pozvao ga je Blinken, Vučić je povukao vojsku i stvar je završena“, objasnio je Georgiev.

Evropa ne zna šta će sa sobom

Georgiev nema ni dilemu Kosovo ili EU, jer je integracija zaustavljena, “a mi smo žrtve odsustva politike proširenja”.

„Mi smo ranije imali tu dilemu i poglavlje 35 šta ćemo i kako čemo sa njim. To je potpuno izlišno. Nema EU integracije. Nje nema što zbog Srbije, ali u velikoj mjeri i EU. Evropa ne zna šta će sa sobom“, ocijenio je Georgiev.

On misli da neće doći do toga da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, ali napominje da se Srbija o tome i ne pita.

„U Savjetu bezbjednosti, među stalnim članicama, imamo bar tri države koje su sponzori kosovske nezavisnosti, pa ako Kosovo treba da bude članica Ujedinjenih nacija, to je pitanje za njih, to oni treba da rješavaju“, obrazložio je Georgiev.

Zajednicu srpskih opština više ne pominje ni Petar Petković

Upitan o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), Georgiev je konstatovao da to više ne pominje ni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Prema njegovom viđenju, pitanje ZSO „stavljeno je ad akta i to onda kada je propao plan da se nešto uradi na sjeveru Kosova upadom Milana Radoičića i njegove grupe i od tada te priče više nema“.

Tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Radoičića, za napad u Banjskoj

„Dakle, nema dinara, nema srpskih oznaka, nema tablica, nema ličnih karata, nema vozačkih dozvola. Kurti je uspostavio punu kontrolu na cijeloj teritoriji onoga što Albanci tamo zovu Republika Kosovo i sada sa tim ide na nove izbore“, precizirao je Georgiev.

On ne vidi mogućnost za održavanje referenduma o Kosovu i smatra da se to nikada neće desiti.

Ako bi Rusija pobijedila…

Georgiev ne vidi ni rizik od sukoba na Kosovu, osim u slučaju da Rusija pobijedi u ratu protu protiv Ukrajine.

„Ako bi Rusija pobijedila u ratu u Ukrajini, to znači da bi NATO bio na koljenima, a ako je NATO na koljenima, onda je potpuno drugačija situacija u svim zemljama u našem regionu“, zaključio je Georgiev.