Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuzi biraju novi saziv parlamenta: Macronov pokret slovi za favorita

pariz-oi2024

U Francuskoj se danas održava prvi krug parlamentarnih izbra na kojima Francuzi biraju novi saziv Nacionalne skupštine koja broji ukupno 577 zastupničkih mjesta, a na listama se nalazi ukupno 7.877 kandidata, javlja Anadolu Agency (AA).

Izbori u Francuskoj koncipitani su tako da se u 566 izbornih jedinica bira isto toliko parlamentarnih zastupnika, a 11 zastupničkih mjesta bira se u izbornim jedinicama u prekomorskim regijama Francuske.

U izbornim jedinicama u kojima u prvom krugu niti jedan kandidat ne dobije natpolovičnu većinu će biti održan i drugi krug naredne nedjelje, a pravo na učešće u drugom krugu imat će svi kandidati koji u prvom krugu osvoje više od 12,5 posto glasova.

Za formiranje vlade strankama je potrebno da osvoje većinu od najmanje 289 zastupničkih mandata, a ukoliko niti jedna partija to ne ostvari taj rezultat, očekuje se formiranje koalicione vlade.

Blizu 46 miliona registriranih birača danas glasa na 69.000 biračkih mjesta širom Francuske, a izbori se održavaju uz jake mjere sigurnosti u kojima je angažirano oko 50.000 policajaca i vojnika. Treba dodati da je u Francuskoj ranije proglašeno vanredno stanje zbog terorističkih napada u Parizu, pa pooštrene mjere sigurnosti nisu neočekivane.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Francuskoj koji se održavaju nakon reforme Izbornog zakona kojom je zabranjeno parlamentarnim zastupnicima da paralelno obnašaju i funkcije u institucijama lokalne vlasti. Zbog toga je čak 266 dosadašnjih zastupnika odlučilo da se ne kandidira za novi mandat.

Međutim, većina analitičara parlamentarne izbore u Francuskoj naziva trećim krugom predsjedničkih izbora jer će nedavno izabranom predsjedniku te zemlje Emmanuelu Macronu od krucijalne važnosti biti rezultat koji ostvari njegov politički pokret La Republique En Marche (LRM). Većina u parlamentu mu je potrebna da bi ispunio obećane reforme.

Nova opcija na francuskoj političkoj sceni LRM prema posljednjim anketama i mišljenju analitičara ima veoma izgledne šanse da ostvari cilj i osvoji većinu u parlamentu.

Ankete koje je proveo centar Ipsos/Sopra Steria daju LRM-u šansu da osvoji između 397 i 427 parlamentarnih mandata, a na drugom mjestu je Republikanska partija sa izgledima da se domogne između 95 i 115 zastupničkih stolica. Donedavno vladajuća Socijalistička partija bi trebala završiti na trećem mjestu sa oko 30 zastupničkih mjesta. Radikalno desničarski Nacionalni front bi trebao osvojiti između pet i 15 mandata.

Sa 52 kandidata na izborima prvi put učestvuje i Partija jednakosti i pravde (PEJ) koju su osnovali turski doseljenici u Francuskoj, a očekuje se da privuče glasove imigrantske populacije u toj zemlji.