Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Veliko razočarenje"

Francuski taksisti zahtijevaju odštetu za gubitak prihoda zbog Olimpijskih igara

taksi pariz
Ilustracija: Unsplash

“Potražnja opada i cijela profesija je spriječena da jednostavno radi svoj posao zbog ovih igara”, stoji u pismu u koje je AFP imao uvid

Francuski taksisti traže od vlade odštetu nakon što su doživjeli značajne gubitke prihoda tokom Olimpijskih igara zbog prekida saobraćaja.

U pismu ministarstvu saobraćaja, sindikati taksista opisali su Igre kao “veliko razočarenje”, navodeći saobraćajna ograničenja i zatvaranje mjesta koja su ometala njihovu sposobnost za rad, i zatražili su kompenzacijski fond za pokrivanje sedmomjesečnog razdoblja.

Francuski taksisti, kojih samo u Parizu ima 20.000 licenciranih, u četvrtak su od vlade zatražili kompenzaciju za izgubljeni prihod tokom Olimpijskih igara jer su prekidi u saobraćaju i manji broj stalnih klijenata opteretili potražnju.

-Potražnja opada i cijela profesija je spriječena da jednostavno radi svoj posao zbog ovih igara – stoji u pismu u koje je AFP imao uvid.

Broj dodatnih posjetitelja koje su privukle Olimpijske igre nije uspio nadoknaditi “uticaj saobraćajnih ograničenja, zatvaranja mjesta i redovne klijenate koji su se držali podalje”, rečeno je.

Nekoliko dvorana u Parizu i okolici, ali i u Marseilleu bilo je blokirano nekoliko sedmica prije početka Igara 26. jula.

U odgovoru na pismo, ministar saobraćaja Patrice Vergriete rekao je u objavi na društvenim mrežama da će taksijima i službama za prijevoz sada biti dopušten ulazak u takozvane “crvene zone” oko olimpijskih lokacija, koje su prije bile zabranjene za motorna vozila.