Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska vlada podnijela ostavku

gabriel attal
Foto: Screenshot/ YouTube

Njihove ostavke, čak i ako ostanu u privremenoj vladi, omogućit će Attalu i drugim članovima vlade da sjede u parlamentu i učestvuju u izboru predsjednika skupštine kada se sastane u četvrtak, ističu stručnjaci

Francuski centristički premijer Gabriel Attal i njegova vlada podnijeli su u utorak ostavku, ali će privremeno ostati na funkciji dok nova vlada ne bude imenovana.

Privremena vlada će voditi tekuće poslove u drugoj po veličini ekonomiji eurozone, ali ne može predložiti nove zakone parlamentu ni provesti veće promjene, kažu stručnjaci, prenosi Reuters.

Njena uloga će uključivati osiguravanje da Olimpijske igre, koje počinju 26. jula, proteknu glatko.

“Rješavanje tekućih poslova znači provedbu mjera o kojima je već odlučeno i upravljanje hitnim slučajevima koji se pojave. Ni više ni manje”, rekao je profesor prava na pariškom univerzitetu Pantheon-Sorbonne, Mathieu Disant.

“Vlada na odlasku lišena je svih svojih ovlasti. To joj potpuno, i sasvim logično, oduzima bilo kakvu mogućnost političkog djelovanja”, dodao je.

U Francuskoj su i prije postojale privremene vlade, ali nijedna nije ostala duže od nekoliko dana.

Ne postoji određeno ograničenje koliko dugo može djelovati kao vršitelj dužnosti, a parlament je ne može prisiliti na ostavku.

Stroga pravila o podjeli vlasti obično ne dopuštaju ministrima u Francuskoj da istovremeno budu i zastupnici.

Ipak, njihove ostavke, čak i ako ostanu u privremenoj vladi, omogućit će Attalu i drugim članovima vlade da sjede u parlamentu i učestvuju u izboru predsjednika skupštine kada se sastane u četvrtak, ističu stručnjaci.