Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska produžila pritvor Pavelu Durovu

pavel durov telegram
Foto: Screenshot/ YouTube

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da Durovljevo hapšenje nije politički potez već dio nezavisne istrage.

Francuski istražni sudija produžio je policijski pritvor za izvršnog direktora popularne aplikacije za razmjenu poruka Telegram Pavela Durova, saopćili su tužioci u utorak.

Sudska istraga

Durov je priveden u subotu na aerodromu Le Bourget u okviru sudske istrage pokrenute prošlog mjeseca koja uključuje 12 navodnih krivičnih djela. Ona uključuju saučesništvo u prodaji materijala o seksualnom zlostavljanju djece i u trgovini drogom, prevaru, podsticanje na transakcije organiziranog kriminala i odbijanje dijeljenja informacija ili dokumenata s istražiteljima kada to zahtijeva zakon.

U saopćenju pariškog tužilaštva navodi se da je nalog za policijski pritvor Durovu produžen u ponedjeljak navečer do 48 sati. Nakon toga, vlasti ga moraju osloboditi ili optužiti, navodi se u ranijem saopćenju tužilaštva.

Durov je državljanin Rusije, Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i karipske otočne države St. Kitts i Nevis.

Zvaničnici ruske vlade izrazili su bijes zbog njegovog pritvaranja, a neki su ga nazvali politički motiviranim i dokazom dvostrukih standarda Zapada po pitanju slobode govora.

Nezavisna istraga

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da Durovljevo hapšenje nije politički potez već dio nezavisne istrage.

Macron je na platformi X objavio da je njegova zemlja “duboko predana” slobodi izražavanja, ali “slobode se podržavaju unutar pravnog okvira, kako na društvenim mrežama tako i u stvarnom životu, kako bi se zaštitili građani i poštivala njihova temeljna prava”, prenosi AFP.