Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Finansijeri predviđaju jači dolar i Trumpovu pobjedu nakon pokušaja atentata

trump atentat
FOTO: Screenshot

Budući da mnogi analitičari stoga očekuju da Trump sada ima izbore bukvalno u džepu, u isto vrijeme očekuju i rast onih finansijskih instrumenata koji su podržani Trumpovom protekcionističkom politikom

Nakon pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, bitcoin je skočio iznad 60 hiljada dolara, a analitičari očekuju i jači dolar i rast cijene zlata.

Bitcoin je ojačao nakon pokušaja atentata na američkog predsjedničkog kandidata i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Reakcije sa finansijskih tržišta (još) nema jer je bio vikend i svjetske berze su zatvorene, a analitičari već spekulišu šta će se dogoditi u ponedjeljak kada se berze ponovo otvore, piše Forbes.

U međuvremenu, bitcoin, najveća kriptovaluta, već je ojačao 3,7 posto u današnjem trgovanju, popevši se iznad 60.200 dolara za digitalni novčić, prema podacima Coinmarketcap-a. Zaista, Trump se smatra pristalicom kriptovaluta – čak se očekuje da će održati govor na Bitcoin 2024 kripto konferenciji u Nashvilleu krajem mjeseca. Na društvenoj mreži Truth Social prošlog mjeseca je također izrazio želju (ili cilj) da “sve preostale bitcoine napravi u SAD-u”.

Ali, kako prenosi Bloomberg, činjenica da investitori sada predviđaju da će Trump sigurno pobijediti na predsjedničkim izborima u novembru nakon pokušaja atentata također igra ulogu u porastu bitcoina, navodi Bloomberg. Istovremeno, prema pisanju stranih medija, za mnoge su bile rječite i fotografije na kojima Trump drži stisnutu pesnicu odmah nakon pucanja u vazduh.

Dolar, zlato i američke obveznice

Budući da mnogi analitičari stoga očekuju da Trump sada ima izbore bukvalno u džepu, u isto vrijeme očekuju i rast onih finansijskih instrumenata koji su podržani Trumpovom protekcionističkom politikom. Njegove stavove o carinama, imigraciji i budžetskom deficitu investitori vide kao pozitivne za jači dolar, veće prinose na državne obveznice i bolje okruženje za neke sektore berze, kao što su energetika i finansije.

“Nesumnjivo, rano ujutro u Aziji, novac će se sliti u sigurne investicije,” rekao je Nick Twidale, glavni tržišni analitičar u ATFX Global Markets, za Bloomberg . “U suprotnom, sumnjam da bi zlato moglo dostići vrhunske vrijednosti svih vremena, ali sigurno ćemo vidjeti kupovinu dolara i jena i novca koji se prilijevaju američkim trezorima.”

Zlato je zaključeno u petak na 2.441 dolara za uncu. Ovo je blizu rekordne vrijednosti od 2.450 dolara koju je plemeniti metal dostigao u maju ove godine. Prinos na desetogodišnju američku državnu obveznicu, koja pokazuje stopu po kojoj se SAD zadužuje, u petak je iznosio 4,18 posto. U prošloj godini je porastao za 35 baznih poena.

Bez presedana

Ali činjenica je da na finansijskim tržištima nikad ne postoje izvjesnosti i potpuno nepropusna predviđanja. Ali Bloomberg nas je podsjetio na ono što se dogodilo prije četiri decenije tokom pokušaja atentata na Ronalda Reagana. Prvo su pali kursevi, pa su berze prerano zatvorene. Dan nakon pokušaja atentata, 31. marta 1981. godine, osnovni američki S&P 500 porastao je više od jedan posto, dok je prinos na desetogodišnje trezorske zapise pao za devet baznih poena na 13,13 posto.

“Ako se dobro sjećam, nakon pokušaja atentata, Reganova popularnost u istraživanjima javnog mnjenja porasla je za 22 odsutna boda. Zato mislim da će Trump pobijediti na ovogodišnjim izborima s velikom razlikom nakon pokušaja atentata”, komentirao je za Reuters Nick Ferres, glavni investicijski direktor u Vantage Point Asset Managementu u Singapuru.

“Trump je uvijek bio više tržišno orijentisan. Ključno pitanje u budućnosti je da li će fiskalna politika ostati neodgovorno labava i kakve bi to posljedice mogle imati na povratak inflacije i kretanje kamatnih stopa”, dodao je.