Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

milton hara floridom

Fascinantan snimak: Uragan u samo nekoliko minuta potopio i razorio sve pred sobom

Foto: Screenshot/X

Snimak objavljen na društvenim mrežama o silini udara uragana Milton najbolje govori o njegovoj udarnoj sna

Uragan Milton slabi dok prolazi središnjom Floridom nakon što je prije nekoliko sati došao do kopna na zapadnoj obali američke savezne države, prouzročio tornada, uništio domove i prekinuo opskrbu električnom energijom za gotovo dva miliona kućanstava.

Oluja je došla na kopno oko dva i pol sata iza ponoći u četvrtak kao uragan kategorije 3 s brzinom vjetrova od 195 kilometara na sat blizu otoka Siesta Key, objavio je Nacionalni centar za uragane.

Do četvrtka ujutro, snaga vjetra smanjila se i na dalje opasnih 150 kilometara na sat, što je Milton oslabilo na uragan kategorije 1 s obilnim kišama i razarajućim porastom razine vode. Uragan se nalazio oko 75 kilometara jugozapadno od svemirskog centra Cape Canaveral.

Porast razine vode

Upozorenje od poplava bilo je na snazi u području zaljeva Tampa, uključujući gradove Tampa, St. Petersburg i Clearwater, objavio je Nacionalni centar za uragane.

Središte oluje je dotaknulo kopno na Siesta Keyu, barijernom pješčanom otoku s oko 5400 stanovnika blizu Sarasote, 100-tinjak kilometara južno od metropolitanskog područja zaljeva Tampa u kojemu živi više od tri miliona ljudi.

Snimak objavljen na društvenim mrežama o silini udara uragana Milton najbolje govori o njegovoj udarnoj snazi. Pogledajte ga ispod:

Guverner Ron DeSantis je kazao da se nada da će zaljev Tampa, za koji se u nekom trenutku vjerovalo da bi mogao biti meta izravnog udara uragana, izbjeći veću štetu te da se najgora prognoza olujnog vala može izbjeći zahvaljujući činjenici da je uragan došao na tlo prije plime. Meteorolozi su rekli da bi razina vode mogla porasti i do četiri metra.

DeSantis je dodao da je Milton donio najmanje 19 tornada koji su prouzročili štetu u brojnim okruzima, uništivši oko 125 domova, uglavnom mobilnih kuća.

Najmanje dva smrtna slučaja zabilježena su u domu za starije i nemoćne nakon tornada u Fort Pierceu na istočnoj obali Floride, objavio je NBC News, pozivajući se na Keitha Pearsona, šerifa okruga St. Lucie.

Pearson je procijenio da je 100 kuća uništeno u okrugu gdje se spustilo oko 17 tornada, izvijestio je NBC.

Više od dva miliona kućanstava i poduzeća na Floridi je bez električne energije, prema internetskoj stranici PowerOutage.us.

Očekivalo se da će oluja preko noći prijeći poluotok Floridu i u četvrtak, i dalje sa snagom uragana, ući u Atlantski okean.

Evakuacija dva miliona ljudi

U državi već pogođenoj uraganom Helena prije dva sedmice, naređena je evakuacija dva miliona ljudi, a dodatni milioni žive na prognoziranom putu oluje.

Oko 9000 pripadnika Nacionalne garde je raspoređeno u Floridi kako bi pomogli u oporavku, kao i 50.000 djelatnika elektroenergetske mreže zbog očekivanih prestanaka opskrbe električnom energijom, rekao je DeSantis.

Spasilački timovi su spremni izaći na teren čim oluja prođe i raditi tijekom noći bude li potrebno, dodao je DeSantis.

-To će značiti da će uglavnom sva spašavanja biti odrađena u mraku, usred noći, ali to je u redu. Učinit će to, kazao je guverner Floride.