Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evakuacija u Harkivu dok ruske snage napadaju sjeveroistočnu Ukrajinu

Foto: X
Ilustracija

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je iznad Belgoroda oboreno devet bespilotnih letjelica i 21 raketa, a da je još sedam bespilotnih letjelica presretnuto iznad regija Kursk i Volgograd

Stotine civila bile su 11. maja prisiljene na evakuaciju iz domova u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv, s obzirom na to da je rusko granatiranje nastavljeno, a zračna uzbuna proglašena u većem dijelu Ukrajine.

Guverner Harkiva Oleh Syniehubov izjavio je da su najmanje tri osobe poginule u granatiranju desetaka gradova i sela, a ukrajinski dužnosnici su naveli da je 1.700 osoba evakuirano, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ukrajinski glavni štab izvijestio je 11. maja ujutro o borbama koje se vode u stotinu područja, u posljednja 24 sata.

Ruske trupe su u petak pokušale otvoriti novu frontu, probijanjem ukrajinskih linija u regiji Harkiv. Kijev je objavio da su ukrajinske snage odbile napad, a vojska je navodno ubrzano slala pojačanje u to područje.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je 11. maja da je zauzelo šest pograničnih naselja u blizini Harkiva, Pletenivka, Ohirtseve, Borysivka, Pylna i Strilecha, te selo Keramik u regiji Donjeck.

Ukrajinska strana nije potvrdila te gubitke, a RSE nije mogao nezavisno provjeriti rusku tvrdnju.

Ukrajinske zračne snage su u subotu prijepodne objavile zračnu uzbunu u većem dijelu zemlje, navodeći “prijetnju od balističkog oružja”. Stanovnici su pozvani da potraže sklonište.

Rusija je proširila upotrebu naprednih raketa i projektila, uz napade bespilotnim letjelicama, a nedavno je posebno ciljala energetsku infrastrukturu. Moskva negira da je ciljala civile, ali ruski zračni napadi često su pogađali bolnice, škole i stambena područja.

Istovremeno, šef regionalne vojne uprave u južnom lučkom gradu Hersonu, rekao je da je u ruskom granatiranju ubijena najmanje jedna osoba.

Dužnosnici koje podržava Rusija u okupiranoj istočnoj ukrajinskoj regiji Lugansk kažu pak da su 10. maja, u napadu ukrajinskih snaga na skladište nafte u gradu Rovenky, ubijene tri osobe dok je ozlijeđeno sedam.

U međuvremenu, guverner ruske jugozapadne regije Belgorod naveo je 11. maja da se nekoliko sela našlo pod ukrajinskom vatrom, a zabilježeno je osam žrtava.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je iznad Belgoroda oboreno devet bespilotnih letjelica i 21 raketa, a da je još sedam bespilotnih letjelica presretnuto iznad regija Kursk i Volgograd.