Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završena prva nacionalna sesija Evropskog parlamenta mladih u BiH

europski-parlament-mladih12

Razgovorima o mogućnostima Evropske unije da pomogne izbjeglicama sa Bliskog istoka završena je prva nacionalna sesija u Sarajevu koju je organizirao Evropski parlament mladih u Bosni i Hercegovini u okviru Projekta ”Sarajevo 2015”.

Taj projekt je dio evropskog Programa finasiranja pod nazivom ”Instrument doprinosa stabilnosti i miru” (IcSP) koji je za realizaciju Projekta dao doprinos od 29.943,30 američkih dolara.

Organizatori su istakli da se šestodnevnom događaju odazvalo 100 delegata koji su raspravljali o bitnim temama u EU, ali i šire.

Nacionalna sesija ”Sarajevo 2015” održana je nakon Regionalnih foruma u martu i aprilu. Učestvovalo je 60 najboljih delegata od 16 do 19 godina s Regionalnih foruma održanih u Banja Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli, 20 uključenih kroz proces inkluzije manjih gradova BiH i 20 delegata iz zemalja Evropske unije.

Evropska unija sa zajedničkom podrškom partnera implementacije, Ujedinjenim nacijama, nastojala je da Nacionalna sesija ”Sarajevo 2015” podstakne učesnike na kritičko razmišljanje i razvijanje njihovih retoričkih i debatantskih vještina kroz rasprave i izrade rezolucija kroz timski rad o evropskim pitanjima.

Pored organizatora iz Evropskog parlamenta mladih BiH, u organizacijske aktivnosti bili su uključeni inostrani zvaničnici koji dolaze iz zemalja Evropske unije.

Partneri aktivnosti bili su i Općina Centar, OSCE i Konrad Adenauer Stiftung.