Sve veći broj slučajeva trovanja salmonelom u zemljama EU
Broj slučajeva trovanja salmonelom preko hrane u EU povećan je za tri odsto od 2014. godine, rekli su zvaničnici evropskih agencija za zdravlje i bezbjednost hrane.
Bakterija salmonela bila je prošle godine najčešći uzročnik bolesti vezanih za hranu sa udjelom od 22,3 odsto u odnosu na 11,5 odsto 2015. godine, saopštili su Evropski centar za sprečavanje i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) i Evropska uprava za bezbjednost hrane /EFSA/.
U saopštenju se navodi da je prošle godine u zemljama EU zabilježeno 94.530 slučaja salmonele. Salmonela enteritidis, najrašireniji tip povezan sa konzumiranjem jaja i živine, čini 59 odsto slučajeva u EU.
Trovanje salmonelom preko hrane može da dovede do dijareje, groznice, grčeva u stomaku i povraćanja. Simptomi se pojavljuju obično između jednog i tri dana nakon infekcije i bolest traje od četiri do sedam dana. Teži slučajevi mogu se završiti fatalno.
Ukupno 1.766 ljudi primljeno je u bolnicu zbog salmonele 2016. godine, a deset ljudi je umrlo od posljedica zaraze.