Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Steppacher: Članstvo u EU ne postiže se “preko noći”

evropska_unija

Predavanje prof. dr. Burkarda Steppachera o temi “Institucije Evropske unije – Uloga Evropskog parlamenta i Evropske komisije”, koje je organizirao Univerzitet u Sarajevu u saradnji s Fondacijom “Konrad Adenauer”, održava se danas u Sarajevu.

Kako je kazao novinarima uoči početka predavanja, profesor Steppacher govorit će o putu ka Evropskoj uniji (EU), odnosno šta sve treba da poduzme buduća zemlja članica EU.

S tim u vezi, podsjetio je da je Bosna i Hercegovina nedavno podnijela aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU te da će morati ispuniti određene kriterije da bi da stekla taj status.

– Ovakva predavanja su značajna zbog razmjene mišljenja i iskustava između mladih ljudi, ali i sa starijima, i zbog toga sam došao u BiH – kazao je Steppacher i dodao da je ranije pratio put Poljske i Mađarske ka članstvu u EU te da je već vidio koliko su ova vrsta predavanja i razmjena informacija bitni.

Istakao je da članstvo u EU nije nešto što se postiže “preko noći”, čak ni za jednu godinu te da će taj proces trajati više godina. Stoga, naglasio je, svi u ovoj zemlji, kao i u svakoj drugoj koja želi postati članicom EU, moraju biti svjesni koraka koje trebaju učiniti, kao i izazova koji im predstoje.

Kazao je da je ovo treće predavanje koje održava u BiH, ali da ne može dati generalnu ocjenu znanja koje naši studenti imaju o radu evropskih institucija. To je znanje individualno, neki studenti imaju jako dobro znanje o toj temi, a neki baš i ne, i zbog toga treba organizirati ovakva predavanja.