Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sobotka: Podržavamo ideju evropske armije

sobotka

Češka podržava jaču evropsku odbrambenu saradnju koja bi na kraju mogla dovesti do stvaranja evropske armije, rekao je danas češki premijer Bohuslav Sobotka.

Sobotka je, nakon sastanka sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, naglasio da je dodatna evropska bezbjednosna i odbrambena saradnja, pored postojećeg partnerstva u NATO, prioritet zbog potrebe zaštite spoljnih granica EU i odgovora na sve veće bezbjednosne prijetnje sa Bliskog istoka ili drugih područja.

Sobotka je istakao da njegova zemlja predviđa dalja partnerstva između članica EU, sugerišući da bi to moglo dovesti do koraka ka ustanovljavanju evropske armije.

“Sigurno da Češka može da zamisli jaču saradnju u vojnoj oblasti, integraciji jedinica, zajedničke vježbe i iznad svega osiguranje kapaciteta za organizaciju operacija radi podrške zajedničke evropske politike”, kaže Sobotka.

On je tokom razgovora sa Merkelovom, projekat nazvao “mogućom zajedničkom evropskom armijom”.

Merkelova je juče tokom posjete Estoniji u Talinu izjavila da ne vidi prepreke za uspostavljanje zajedničkih jedinica sa Estonijom, mada je naglasila da nejednaka veličina armije dvije zemlje može značiti da bi za tako nešto možda bilo neohodno učešće i drugih zemalja.

Ona će se tokom ove sedmice sastati sa 15 šefova evropskih država radi pripreme osnova za samit u Bratislavi 16. septembra s ciljem iznošenja novih planova za evropski blok nakon talasa imigranata i odluke Velike Britanije da izađe iz EU.