Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šepić: Poruke iz Strazbura dolaze u ključnom trenutku

senad sepic

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i poslanik u bh. parlamentu Senad Šepić smatra da je najvažnija i ohrabrujuća poruka evropskih parlamentaraca da pozdrave predaju zahtjeva za članstvo BiH i poziv zemljama članicama EU da što prije uzmu u razmatranje taj zahtjev i pošalju ga Evropskoj komisiji.

– To je nužno kako bi BiH čim prije dobila zahtjevan, težak, ali koristan upitnik o kandidatskom statusu – izjavio je Šepić Feni, komentirajući Rezoluciju o BiH koju je jučer usvojio Evropski parlament.

Šepić podsjeća da je ovo prva rezolucija Evropskog parlamenta nakon što je BiH u februaru predala zahtjev za članstvo u EU.

Po njegovim riječima, Evropski parlament je podsjetio vlasti u BiH da trebaju ispuniti zadatke koje su zemlje članice stavile pred BiH, od prihvatanja adaptacije SSP-a, nastavka provedbe Reformske agende do imenovanja članova tijela predviđenih odlukom Vijeća ministara BiH o mehanizmu koordinacije.

Šepić smatra da poruke iz Strazbura dolaze u ključnom trenutku kada se u BiH “ponovno više govori o nacionalnim temama koje nas razdvajaju i koje će nas usporiti i zaustaviti na putu ostvarivanja cilja koji je Predsjedništvo BiH postavilo, a to je dobivanje kandidatskog statusa do kraja 2017. godine“.

Iz tog razloga je važno, naglasio je, da vratimo fokus na taj cilj i da kada razgovaramo o pitanjima kao što su popis stanovništva ili adaptacija SSP-a, imamo na umu taj cilj.