Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljska podržava BiH na putu evropskih integracija

kovacevic poljska345

Predsjednik Parlamentarne grupe Poljska – Bosna i Hercegovina Bogdan Rzonca kazao je da Poljska podržava BiH na putu evropskih integracija, istakavši da su svjesni da je to veoma težak put te da su spremni pomoći BiH svojim znanjem i ekspertima.

To je izjavio povodom sastanka s ambasadorom BiH u Republici Poljskoj Duškom Kovačevićem, održanom danas u Donjem domu Parlamenta Republike Poljske sa članovima Parlamentarne grupe Poljska – BiH, a koje je predvodio Rzonca.

Zahvalio je Kovačeviću za inicijativu za održavanje ovog sastanka, istakavši da im je još u sjećanju posjeta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i njegovih zamjenika, Parlamentu Republike Poljske.

Članovi ove grupe također su naglasili da kao političari žele vidjeti BiH u Evropskoj uniji (EU), ali da su u isto vrijeme spremni pomoći uspostavljanju što boljih odnosa između Poljske i BiH u oblastima nauke, kulture i privrede te saradnje univerziteta i gradova.

Kovačević je zahvalio za dobrodošlicu, naglasivši da je veoma sretan što je došlo do formiranja ove grupe, čime je dat jasan znak koliko pažnje Republika Poljska i njen parlament pridaju održavanju prijateljskih i bliskih veza s BiH.

Također, naglasio je da je podrška građana BiH evropskom putu ogromna. Podsjetio je da je BiH u februaru podnijela zahtjev za članstvo u EU te da je veliki broj zadataka na tom putu već ispunjen.

Informirao je sagovornike da je u PSBiH formirana Grupa za srednju i istočnu Evropu i predložio da se u što skorijoj budućnosti ostvare kontakti između ove dvije grupe, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.