Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Politički konsenzus neophodan da se vrata ka EU ne bi zatvorila

miro lazovic (4)

Predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 i predsjednik tadašnje Skupštine Republike BiH koja je izglasala Deklaraciju o nezavisnosti Miro Lazović upozorio je danas da ne postoji nijedna kopča koja egzistencijalno i interesno veže građane Bosne i Hercegovine s njihovom državom, ali i izrazio uvjerenje da će u procesima približavanja BiH evropskim integracijama i prihvaćanjem evropskih standarda mnogo toga biti ispravljeno i u korist svih građana.

– Siguran sam da će se u tim procesima otvoriti i neophodni procesi promjene sadašnjeg ustavnog uređenja. Priliku smo nedavno dobili. Predana je aplikacija odnosno zahtjev za prijem BiH u članstvo EU. Taj čin otvara novu etapu, međutim sam po sebi neće donijeti potrebne promjene. Promjene nas tek očekuju i njih moraju inicirati domaće vlasti. Odgovoriti na hiljade pitanja koja ćemo dobiti u trenutku prihvaćanja aplikacije neće biti lako. Stoga će politički konsenzus biti neophodan da se odškrinuta vrata ka EU ne bi zatvorila – kazao je.

Na akademiji upriličenoj u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Lazović je podsjetio da su članovi Foruma parlamentaraca BiH 1990, tadašnji zastupnici Skupštine RBiH, odolijevajući mnogim izazovima i otvorenim prijetnjama, na burnoj Skupštini RBiH 25. januara 1992. donijeli odluku o raspisivanju referenduma.

– Time smo stvorili uslove da građani svojom voljom iskažu opredjeljenje o nezavisnoj BiH. Donijeti odluku o referendumu nije bilo nimalo jednostavno – rekao je Lazović. Podsjetio je da su građani 1. marta 1992. sa 64,3 procenta izglasali nezavisnost, a početkom aprila iste godine Evropska zajednica i SAD priznale BiH kao nezavisnu državu.

– Dakle referendumska volja građana BiH bila je uvjet za međunarodnim priznanjem BiH, to je rezultiralo i prihvaćanjem naše države, 22. maja 1992. u Organizaciju Ujedinjenih naroda u New Yorku. To su historijske činjenice i one se ne mogu mijenjati – naglasio je na akademiji.

Miro Lazović kazao je novinarima da je zajednička akademija povodom Dana nezavisnosti BiH održana u zgradi Vijećnice jer organizatori nisu dobili dozvolu da bude održana u zgradi Parlamentarne skupštine BiH “u sali gdje smo i donosili ovo referendumsko pitanje”, a otpor je bio “od onih političkih snaga koje ne obilježavaju Dan nezavisnosti”.

Zajedničku akademiju organizirali su Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Skupština Kantona Sarajevo, Forum parlamentaraca BiH 1990 i općinska vijeća općina u KS, počela je intoniranjem državne himne a upriličen je i prigodan umjetnički program.