Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Potreban je jasan otklon prema svakom totalitarizmu

plenkovic

Povodom Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima predsjednik Vlade Hrvatske u pratnji nekoliko ministara zapalio je svijeće na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu kako bi iskazao pijetet žrtvama i njihovim porodicama te jasno osudili zločini svih nedemokratskih sistema, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izrazio je pijetet brojnim hrvatskim porodicama koje su bile žrtve nedemokratskih režima 20. stoljeća, priopćeno je iz Vlade.

“Razotkrivanje istine, osuda sustavnih kršenja temeljnih ljudskih prava te zadovoljština žrtvama i njihovim obiteljima preduvjeti su odgovornog suočavanja s prošlošću, u čemu hrvatsko društvo nema alternativu. Jedino jasnim otklonom prema svakom totalitarizmu, poštovanjem njihovih žrtava i obrazovanjem mlađih generacija možemo graditi društvo bez ideoloških i društvenih podjela, kako bismo bili potpuno fokusirani na ključne izazove Hrvatske u 21. stoljeću”, izjavio je Plenković.

Hrvatska Vlada je 2. marta 2017. osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kojem je cilj na sistematski i institucionalan način olakšati društveni dijalog te predložiti sveobuhvatne mjere suočavanja s prošlošću i preporuku pravnog reguliranja upotrebe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima.

Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sistema utvrđen je Deklaracijom Evropskog parlamenta (EP) iz 2008.

Datum 23. avgust proglašen je evropskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom EP-a o evropskoj istoriji i totalitarizmu iz 2009.

Hrvatski sabor proglasio je 2011. godine ovaj datum spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.