Pileće meso iz BiH uskoro na policama Evropske unije
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa trebalo bi do kraja septembra uputiti službeni zahtjev za dolazak izaslanstva Inspektorata za zdravlje i hranu EU-a iz Dublina, koja bi trebala provjeriti stanje u firmama za proizvodnju mesa peradi i konzumnih jaja, te im izdati dozvole za izvoz na tržište Evropske unije.
Prema riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, od EU-a će se tražiti što skoriji dolazak inspektora, kako bi naše firme u najkraćem roku mogle početi izvoziti prerađevine od mesa peradi i konzumna jaja u zemlje EU-a. Do sada se za reviziju prijavilo dvadesetak firmi iz BiH, piše Faktor.
– Mislim da bi bilo pametno da broj firmi koje će posjetiti inspektori EU-a svedemo na četiri ili pet. Neće niti druge firme ostati uskraćene za dobivanje dozvola, ali iskustvo s mlijekom govori nam da je najbolje da sada pozovemo samo one koje su najspremnije. Svi ostali će doći na red kasnije, jer će nakon toga dozvole za izvoz izdavati Ured za veterinastvo BiH – kazao je Šarović.
Trenutno se obavljaju finalne aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za dobivanje dozvola i one bi trebale biti okončane do kraja septembra. Šarović ističe da su gotovo sve preporuke, koje su ranije izdali inspektori iz Dublina, već provedene. Pod tim se, dodao je, podrazumijeva usvajanje pravilnika Agencije za sigurnost hrane i Ureda za veterinarstvo BiH. Također, entitetski inspekcijski organi uredili su sustacv monitoringa, kao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.
– I same fieme koje su zainteresirane za izvoz radile su na otklanjanju uočenih nedostataka u svom načinu rada, higijenskim uvjetima i slično. Optimist sam. Mislim da smo vrlo blizu dobivanju dozvola i nadam se jednom prijatnom iznenađenju – rekao je za Faktor Šarović.
Jedna od osnovnih zamjerki ranijih kontrola bila je da Ured za veterinarstvo BiH ima ograničenu nadležnost, te da ne može jamčiti da tvrtke koje bi eventualno dobile dozvolu za izvoz ispunjavaju standarde EU-a.
Domaće zakonodavstvo, kao i način rada entitetskih inspektora nije bio usklađen sa zahtjevima i direktivama EU-a. Sustav izdavanja veterinarskih markica nije bio u potpunosti uspostavljen. Državni program za kontrolu salmonele nije bio usklađen s direktivama EU-a. Bolju ocjenu nisu dobile ni domaće tvrtke koje su posjetili inspektori EU-a.
– Sustav kontrola službeno postoji, što uključuje provjere mesa peradi, tvrtki za preradu ovog mesa, kao i tvrtki za proizvodnju konzumnih jaja. Međutim, ovaj sistem ne može se smatrati usklađenim sa zahtjevima legislative EU-a, posebno u vezi s davanjem jamstva tvrtkama za izvoz na tržište EU-a, za kvalitetu obavljenih kontrola živih životinja i mesa peradi, te uzimanja uzoraka za mikrobiološku analizu – kazao je za Faktor Enrico Brivio, glasnogovornik Ureda Evropske komisije za zadravlje i sigurnost hrane, navodeći osnovne nalaze inspekcije iz Dublina prilikom prošlog posjeta BiH.
Inspektori za zdravlje i hranu, prilikom odlučivanja o davanju dozvola za izvoz na tržište Unije vrše kotrolu većeg broja oblasti važnih za proizvodnju hrane. Prije svega, provjeravaju je li zakonodavstvo države u kojoj obavljaju kontrolu usklađenu s EU direktivama. Također provjeravaju postoje li domaće institucije koje bi trebale vršiti kontrolu i jesu li osposobljene za obavljanje inspekcija u skladu sa standardima EU-a. Provjerava se i nalazi li se na proizvodima oznaka zemlje porijekla.
Tek nakon toga prelazi se na provjeru samih firmi. Ova provjera uključuje kontrolu uvjeta u kojima se drže žive životinje, higijenski i tehnički uvjeti u kojima se obavlja klanje, kao i prerada mesa. Provjeravaju se i skladišta, odnosno hladnjače u kojima se čuvaju gotovi proizvodi. Pod lupom inspektora su i radnici, odnosno zadovoljavaju li oni sanitarne uvjete EU-a za rad u proizvodnim pogonima prehrambenih proizvoda. Praktično, inspektori iz Dublina vrše detaljno skeniranje svih segmenata koji su važni za proizvodnju prehrambenih proizvoda.