Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muižnieks: BiH nedostaje društvena kohezija i zajednička vizija

nils-muiznieks

Duboko ukorijenjene nacionalne podjele i nedostatak zajedničke vizije pomirenja i razvoja još ometaju izgradnju tolerantnog i kohezivnog društva u Bosni i Hercegovini više od 20 godina nakon rata. Zemlja još nije uspjela da prevaziđe svoju nasilnu prošlost, a brojnim žrtvama, posebno porodicama nestalih osoba i žrtvama ratnih zločina, uskraćena je pravda, izjavio je u pezak Nils Muižnieks, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope, nakon četverodnevne posjete Bosni i Hercegovini posvećene pitanjima vezanim za tranzicijsku pravdu i medijske slobode.

Vlasti na svim nivoima, dodao je, pozvane su da usvostruče napore na osiguranju adekvatne zaštite i podrške svim žrtvama ratnih zločina i da se pristup zasnovan na ljudskim pravima treba sistematski provoditi.

Komesar Mužinieks izrazio je posebnu zabrinutost činjenicom da u BiH i duže od 20 godina nakon rata ima više of 6.800 nestalih osoba i ukazao je na značaj regionalne saradnje u traženju nestalih.

Komesar vijeća Evrope izrazio je razočarenje zbog malo ili nimalo interakcije među djecom iz različitih etničkih grupa što samo jača nacionalne podjele, posebno ukazujući na zloglasni sistem “dvije škole pod jednim krovom”.

Muižnieks je govorio i o poštovanju medijskih sloboda u BiH, ukazujući na razne vrste pritisaka na novinare u obavljanju njihovih dužnosti. Komesar Vijeća Evrope posebno je izrazio zabrinutost zbog finansijskog kolapsa pred kojim se nalazi javni RTV servis u BiH, i izrazio nadu da će se iznaći rješenje za održivo finansiranje BHRT, javnog medijskog servisa bez koga ne može primjereno fiunkcionirati nijedno demokratsko društvo, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.