Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: BiH poduzima pozitivne korake

Federica-Mogherini123

Sve institucije na svim nivoima vlasti u BiH intenzivno rade na integracionim obavezama, posebno onim koje su definisane zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federicom Mogherini.

Tokom sastanku u Briselu o podnošenju zahtjeva za članstvo BiH u Evropskoj uniji /EU/, Čović je podsjetio Mogherinijevu o napretku koji je BiH napravila kada je riječ o ispunjavanju uslova za sljedeći važan korak na putu prema Uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo nedavno objavljenim Izvještajem o napretku BiH za 2015. godinu u kojem su vidljivi rezultati dosadašnjeg predanog rada na procesu evropskih integracija BiH.

On je istakao da je pozitivan Izvještaj o napretku dodatno motivisao domaće vlasti za nastavak ispunjenja preostalih obaveza, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U vezi sa tim Čović je napomenuo da su trenutni prioriteti dalje smisleno provođenje reformske agende uz funkcionalan mehanizam koordinacije, te skora adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

Mogherini, koja je i potpredsjednica Evropske komisije, ocijenila je kao pozitivne sve korake koje je BiH preduzela u proteklom periodu, te naglasila da je najbolji pokazatelj ovogodišnji Izvještaj o napretku BiH.

Visoki predstavnik EU konstatovala je da su vlasti BiH na svim nivoima pokazale jasnu opredijeljenost za evropski put, te konkretnim aktivnostima približile BiH kredibilnom zahtjevu za članstvo.

Zajednički je zaključeno da je neophodno nastaviti sa rješavanjem svih značajnih pitanja, uz redovne susrete na najvišem nivou, s ciljem usmjeravanja i podsticanja napretka u procesu približavanja EU.