Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Konkretnim koracima realizovati ono što smo obećali

angela merkel govor

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon sastanka čelnika zemalja članica Evropske unije (EU), koji su se danas okupili u Bratislavi, izjavila da će na nivou Unije poduzeti potrebne korake kojima će odgovoriti na očekivanja građana u vezi s izbjegličkom krizom, sigurnošću i ekonomskom situacijom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mislim da je Bratislava dobar početak za posvećen rad. Svi su saglasni da sada nije vrijeme za velike izjave o promjenama u temeljnim sporazumima EU-a. Ono što sada moramo uraditi jeste da konkretnim koracima realizujemo ono što smo govorili našim građanima”, kazala je Merkel.

Istakla je kako je cilj EU da se spriječe ilegalne migracije u Evropu.

“Cilj nam je da, koliko god je to moguće, spriječimo ilegalne migracije, ili da ih smanjimo. Također, važno je da se suočimo s pravim razlozima migracija. U tome nam služi i sporazum između EU-a i Turske”, rekla je Merkel.

Dodala je kako EU mora povećati broj programa koji će pomoći dostavu razvojne pomoći ljudima u zemljama iz kojih dolazi najviše izbjeglica.

S druge strane, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako je današnje druženje čelnika EU u Bratislavi bilo neuspješno vezano za zajedničku politiku prema problemu migranata.

Istakao je da prvi sastanak vodećih državnika zemalja EU bez Velike Britanije nije donio promjenu imigracijske politike EU-a za koju je kazao da je “autodestruktivna i naivna”.

Vođe 27 država članica Evropske unije okupili su se u petak u Bratislavi na neformalnom sastanku na kojem se najviše razgovaralo o migrantima kao i o budućnosti EU-a bez Velike Britanije.