Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lajčak s Dodikom: BiH ima kapacitet za dalji napredak ka EU

lajcak-dodik

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, i Miroslav Lajčak, ministar inostranih i evropskih poslova Slovačke, danas su u Banjaluci razgovarali o sljedećim koracima Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji, pri čemu je Lajčak istakao da želi da ohrabri BiH, jer ima kapacitet za dalji napredak, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik je zahvalio Lajčaku, obzirom sa Slovačka predsjedava EU, jer je bio vidljiv njegov napor u napretku BiH na evropskom putu.

“Znamo da 9. decembra dobijamo upitnik. RS je za razliku od drugih u BiH, vjerujem, najsposobnija da da odgovore na sve to i mi nećemo oklijevati. Pozdravljamo činjenicu da je uspostavljen Mehanizam koordinacije, da su veoma jasno propisane procedure i da će one bitno pomoći na tom kretanju”, izjavio je Milorad Dodik.

On smatra da je u BiH potrebno otvoriti novu rundu razgovora svih važnih političkih i institucionalnih faktora kako bi se kreirala i mogla koncentrisati pažnja i dolaženje do zajedničkih stavova, vezano za evropske integracije. Dodik je naglasio da RS ostaje privržena evropskom putu, mada i posmatra i želi da Evropa postigne potpunu stabilnost.

“Nama je na tom putu uvijek bilo važno da definišemo poštivanje prava koja RS po Ustavu ima, Mehanizam koordinacije to omogućuje i zahvaljujem evropskim partnerima”, kazao je Dodik.

Istakao je i da je veoma važno nastaviti provoditi evropsku agendu što se odnosi na ekonomska pitanja i jer je to već dalo neke benefite i dodao kako treba prestati s bilo kakvim opstrukcijama na bilo kojem nivou oko provođenja agende.

“Ne smijemo dozvoliti zastoje koje smo imali ili imamo sada na nivou Parlamentarne skupštine BiH, koja nije ispunila svoje uslove vezano za uslove koje je postavio ranije MMF, i da u tom zastoju gubimo svi”, dodao je Dodik.

Miroslav Lajčak istakao da je juče i danas obavio 11 sastanaka sa domaćim političarima i tri sa predstavnicima međunarodne zajednice.

“Drago mi je da moji partneri, uključujući Dodika, u centar pažnje stavljaju evropske procese. Svima je jasno da treba da se uspostavi mehanizam sa efikasnom podjelom nadležnosti sa dobrom koordinacijom između državnog nivoa i entieta i to će se pokazati već tokom popunjavanja Upitnika i ispunjavanja reformske agende koja vodi BiH unaprijed”, kazao je on.

Lajčak je istakao da je Upitnik EU-a vrlo konkretan korak.

“Imam povjerenje da će BiH iskoristiti vrijeme ispred nas za dalji pomak i mogu da garantujem da će EU reagovati pozitivno, kao što je to uradila do sada”, kazao je Lajčak.

Održani sastanci pomogli su mu da dobije bolji uvid u unutrašnje procese i pomoći će mu u formiranju stavova EU prema regionu i BiH.

“Upitnik je vrlo ozbiljan dokument, rendgen snimka, koji dobija EU o stanju ekonomije i unutrašnjim procesima u BiH. Jako je to naporan posao i jako bitno je da svi nadležni sarađuju na tome, jer i vrijeme popunjavanja i kvalitet je indikator toga koliko je zemlja spremna da nastavi u tom procesu”, naglasio je Lajčak.

Dodao je da želi da ohrabri BiH da pokaže da ima administrativni i intelektualni kapacitet i da Upitnik pokaže da je sve spremno za nastavak evropskih integracija.

Odgovarajući na pitanja novinara, šef slovačke diplomatije je rekao da su sa njim u posjetu BiH došli i predstavnici 19 slovačkih firmi, jer osjećaju da postoji potencijal na ovim prostorima.

Dodik je, govoreći o uslovima MMF-a, istakao da će RS ispuniti preuzete obavezem kao i da treba da predstavnici institucija treba da sjednu zajedno i vide šta je problem.