Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konstituiran Kolegijum za evropske integracije BiH

mmf-ministri-4
Foto: I. Kralj

U Sarajevu je danas održana konstitutivna sjednica Kolegijuma za evropske integracije, najvišeg političkog tijela u Mehanizmu koordinacije koje osigurava usaglašenost stavova i otklanja eventualne zastoje na putu BiH prema Evropskoj uniji (EU).

Predsjedavajući Kolegijuma za evropske integracije i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako je Kolegijum zadužen za koordinaciju ključnih aktivnosti, odnosno rješavanja problema koji eventualno mogu nastati u donošenju važnih odluka i realizacije procedura koje čekaju BiH na putu evropskih integracija.

Na prvom sastanku Kolegijuma, kako je rekao, bilo je riječi o tri najbitnija materijala: poslovniku o radu Kolegija, o radu ministarskih konferencija i uputstvu o radu ministarskih konferencija.

“Materijali se nalaze u završnoj fazi usaglašavanja, danas smo prihvatili par tehničko-stručnih sugestija koje će biti ugrađene u ova tri materijala koji će po principu rada biti usvojeni u narednih sedam dana. Time ćemo otvoriti prostor i uspostaviti principe da se odmah etablira 11 ministarskih konferencija koje će biti značajna stručna podrška za rad svih tijela unutar mehanizma koordinacije”, rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ministarske konferencije bit će utemeljene na bazi ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i bit će ih 11.

“One su u potpunosti usklađene i kompatibilne sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), radnim grupama, tako da tu ne očekujemo bilo kakav organizacioni problem. Očekujemo da ministarske konferencije budu najdalje u narednih 30 dana etablirane i da počnu sa radom, davanjem stručnih smjernica za rad drugih tijela. Kantone će predstavljati ministri, na ministarskim konferencijama će sjediti resorno nadležni ministri sa svih nivoa vlasti u BiH”, rekao je Zvizdić.

Podsjetio je kako se u Sarajevu susreo sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vezi sa obavezama BiH koje predviđa novi aranžman s MMF-om.

“Imali smo sastanak sa delegacijom MMF-a, sastanke su imale i entitetske vlade, mi ćemo u utorak imati sjednicu fiskalnog vijeća na kojoj ćemo donijeti zaključke, sumirati rezultate posjete i vrlo jasno moći kazati da li je BiH ispunila sve prethodne mjere. Optimista sam u tom smislu da će odluke MMF-a biti pozitivne za BiH”, rekao je Zvizdić.