Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU zabrinuta zbog dešavanja u Zimbabveu

zimbaaa

Evropska unija pozvala je danas na “mirno rješenje” krize u Zimbabveu, nakon što je vojska preuzela kontrolu, a predsjednik Robert Mugabe (93) rekao je da je bio u kućnom pritvoru.

Mugabeova decenijska diktatura u Zimbabveu počela je slabiti, dok su vojna vozila blokirala puteve oko parlamenta, iako su generali negirali da će pokrenuti državni udar.

– To je stvar koja brine EU rekla je portparol Evropske komisije Catherine Ray, prenijela je agencija AFP.

– Pozivamo sve relevantne aktere da sukobe zamijene dijalogom, u cilju miroljubivog rješenja – rekla je ona na dnevnom brifingu.

– Veoma blisko pratimo šta se dešava na terenu, moraju se poštovati osnovna prava građana, ustavni poredak i demokratsko upravljanje – kazala je Ray.

Mugabe i njegova supruga Grace nalaze se na crnoj listi sankcija Evropske unije, koja cilja ključne ličnosti vladajuće elite u Zimbabveu, sa zabranama putovanja i zamrzavanjem sredstava.

Evropska unija je prvo uvela sankcije protiv Zimbabvea 2002. godine.

Mugabe je sankcije EU i Sjedinjenih Američkih Država nazvao pogrešnim, a prošle godine ih je okrivio zbog neuspjeha svoje vlade da plati radnike na vrijeme, što je dovelo do štetnog štrajka.