Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU treba zajedničku migracijsku politiku

Borut Pahor

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u petak u Budimpešti, gdje boravi u službenom posjetu, da se migrantska kriza može prevladati zajedničkim djelovanjem Europske unije.

“EU treba zajedničku migracijsku politiku, kako kratkoročnu tako i dugoročnu”, kazao je Pahor u Budimpešti na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim predsjednikom Janosem Aderom, dodavši da se Slovenija i Madžarska slažu da aktulanom problemu migranata i izbjeglica treba pristupiti zajednički.

“Nakon financijske krize koja je nastupila 2008. godine, sada se suočavamo s migracijskom krizom koja je sličnih dimenzija. Ako smo financijsku krizu prevladali zajedničkom europskom politikom, onda je jasno da i migracijska kriza isto tako traži zajedničko djelovanje”, kazao je Pahor, dodavši da je teret migranata potrebno razdijeliti na više država, a ne samo na neke, te da dugoročna politika EU-a treba biti da se izbjeglice što prije mogu u sigurnosti vratiti svojim kućama.

Iako ima prilično restriktivnu politiku azila, Slovenija je zbog najava da bi emigrantski val mogao doći i do njenih granica, ovih dana poslala poruku da neće zatvarati svoje granice ako je taj val zahvati i da bi u okviru svojih mogućnosti mogla primiti nekoliko tisuća izbjeglica, dok bi migranti ušli u proces repatrijacije.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je u četvrtak da se s općinama uz granicu rade pripreme za mogući izbjeglički val i da je Slovenija na takav scenarij spremna, ali nije željela reći koliko bi migranata mogla prihvatiti u okviru predloženih europskih kvota.